1. Start med å røre ut gjæren sammen med vannet i en bolle til den løser seg opp.
Lettlaget grytebrød
Ingredienser
10 dl hvetemel
5 dl vann
1 krem tørr gjær
2-3 ts salt
5 dl vann
1 krem tørr gjær
2-3 ts salt
Valgfritt: hakkede urter som f.eks. Rosmarin
1. Start med å røre ut gjæren sammen med vannet i en bolle til den løser seg opp.
2. Rør raskt inn mel og salt (og eventuelt krydder) med gjæret og vannet. Du trenger ikke å kna deigen, bare sørg for at alt melet har blitt vått. Dekk til bollen.
3. La gjære ved romtemperatur i minst 10 timer, helst 12-14 timer.
4. Hell deigen på et melet bord. Brett den inn fra kantene noen ganger og la den hvile. Legg over den løse deigen i en stor bolle og dekk med plast. La hvile i 2 timer.
5. Sett ovnen på 225 grader og sett inn en støpejernsgryte med lokk.
6. Når gryten er skikkelig varm, tar du den ut og drysser litt mel i bunnen. Snu ned den ferdige deigen og sett inn med lokket på i nedre del av ovnen.
7. Etter 30 minutter tar du av lokket og baker brødet i ytterligere 20 minutter.
8. Og voila! Et dampende ferskt grytebrød kan nå snus ned på en rist for avkjøling!
2. Rør raskt inn mel og salt (og eventuelt krydder) med gjæret og vannet. Du trenger ikke å kna deigen, bare sørg for at alt melet har blitt vått. Dekk til bollen.
3. La gjære ved romtemperatur i minst 10 timer, helst 12-14 timer.
4. Hell deigen på et melet bord. Brett den inn fra kantene noen ganger og la den hvile. Legg over den løse deigen i en stor bolle og dekk med plast. La hvile i 2 timer.
5. Sett ovnen på 225 grader og sett inn en støpejernsgryte med lokk.
6. Når gryten er skikkelig varm, tar du den ut og drysser litt mel i bunnen. Snu ned den ferdige deigen og sett inn med lokket på i nedre del av ovnen.
7. Etter 30 minutter tar du av lokket og baker brødet i ytterligere 20 minutter.
8. Og voila! Et dampende ferskt grytebrød kan nå snus ned på en rist for avkjøling!