Bryner & knivsliper

Matlagingen blir morsommere med skarpe kniver. Har du investert i noen gode kniver, må du ta vare på dem for at de skal holde seg gode. Hvis du skal kjøpe en knivsliper, slipesten, skjerpestål eller bryne har du kommet helt rett.
Bryner & knivsliper
Bryner & knivsliper
61 produkter

Sortere på:

Popularitet
40 av 61 produkter

Vedlikehold knivene med en bryne eller knivsliper

Ta vare på knivene dine på riktig måte. Lær deg mer om forskjellen mellom å bryne og slipe. Når du bryner en kniv retter du opp kniveggen, i motsetning til ved sliping da du sliper eggen slik at den blir skapere.
Finn ut hva som er best for knivene dine og hvilken teknikk du skal bruke før du setter i gang.

Bryne kniver

Bryne, brynesten, knivbryne er håndverktøy som brukes til bryning, også kalt skjerping, av knivegger.
En bryne forlenger og korrigerer knivens skarphet. Til forskjell fra i en knivsliper forsvinner det ikke noe materiale fra kniven, men ettersom eggen justeres til rett posisjon oppleves likevel kniven som skarpere.
Å bryne kniven ofte er å anbefale. Bryn gjerne kniven så lenge du kan, når den begynner å kjennes sløv og bryningen ikke hjelper er det på tide å ta i bruk knivsliperen.

Skjerpestål

Et skjerpestål brukes for å skjerpe eggen. Et populært valg for mange er et Global skjerpestål som har et stort utvalg av skjerpestål.

Keramisk brynestål

For kniver av hardt stål, ofte japanske kniver, er keramiske brynere å anbefale. Keramisk bryne kan brukes ofte. Merk forskjellen mellom et keramisk bryne og en diamantbryne. En diamantbryne sliper kniven.

Knivsliping

Hvilken sliper du skal bruke avhenger av hvor sløv kniven er. En god start pleier å være å ha en grov diamantsliper, en middels fin våtsten og en fin våtsten hjemme og bytte på mellom disse ut i fra knivens tilstand. På Cervera har vi et stort utvalg, sjekk for eksempel ut vår knivsliper fra Fiskars, Anders Petter og Exxent.

Slipesten

Slipestenen fungerer omtrent som et sandpapir. Og i likhet med sandpapir finnes det stener med ulike grove kornstørrelser. Kornstørrelsen pleier å benevnes som Grit.

Hvordan sliper man en kniv med slipesten?

En japansk slipesten, også kalt våtsten, må bløtlegges før bruk. Hvilken teknikk du bruker når du skal slipe kan variere, men det viktigste er at kniven holdes i samme vinkel under slipingen.
En slipesten er ofte det beste alternativet hvis du skal slipe japanske kniver. Slipestenen gjør at eggen ikke forbrukes og kniven trenger sjelden å leveres inn for sliping. Slipestenen gjør at eggen tynnes ut.
Det kreves en viss teknikk for å få til slipingen på slipestenen, men når du etterhvert har funnet teknikken går det av seg selv. Med en knivsliper og rett teknikk kan du slipe kniver som en proff.

Skjerpestål

Skjerpestål i diamant eller keramikk? Det keramiske skjerpestålet brukes på kniver som er laget av hardt metall. Hvis knivene ikke skjerpes veldig ofte anbefales det heller å kjøpe en diamantbryne. En diamantbryne er en ordentlig hard bryne og kan brukes både til harde kniver og til mykere kniver. En diamantbryne fungerer derimot sjelden på keramiske kniver. Et keramisk skjerpestål kan bli ødelagt hvis kniven er hardere enn skjerpestålet, og i lengden blir de likevel ofte slitne. Ved å rengjøre dem pleier det å forlenge livslengden noe.