Østerskniver

En god østerskniv er en uunnværlig hjelper til skalldyrfesten. Hos oss på Cervera finner du en østerskniv som passer deg, uansett om du er en nyfrelst eller erfaren østerselsker.
9 produkter

Sortere på:

Popularitet
9 av 9 produkter
Har du noen gang prøvd å åpne østers uten en østerskniv, vet du hvor vanskelig det kan være. Skal du ha skalldyrfest? Da har du kommet rett. Hos oss på Cervera finner du østersåpnere, østerskniver og hummerkniver, så du slipper å streve med håndteringen av skalldyrene.

Steg for steg - slik åpner du østersen på beste måte

Det er aller enklest å åpne østers med østerskniv (som også kalles østersåpner). De er designet for formålet og er derfor små og kraftige og gir et godt, stabilt grep. Det aller viktigste før du begynner er å huske og beskytte hendene. Ta frem et kjøkkenhåndkle som du bretter for å holde østersen i, og bruk gjerne også en hanske på samme hånd. Vær ekstra forsiktig med tommelen, det er nemlig den som oftest utsettes for østersrelaterte skader. Rett østerskniven bort fra deg, utover.
Da setter vi i gang!
  • Plasser østersen i håndkle. Legg østersen i hånden din (beskyttet av håndkle) med den flate siden oppover. Hold østersen i et fast grep. Vil du ha litt mer stabilitet kan du også åpne østersen mot en kjøkkenbenk.
  • Finn åpningen i skallet. Før inn østerskniven mellom skalldelene og lirk foriktig til du hører et lite knepp. Du har nå åpnet østersen! Når du har kommet så langt lar du kniven fortsatt ligge.
  • Roter østerskniven for å bende opp lokket og fjerne det.
  • Skjær løs muskelen. Til slutt fører du inn kniven for å skjære bort muskelen som sitter mot det øvre (flatere) skallet. Forsøk å unngå å skjære i selve østersen.
Noen tips på veien
  • Åpne østersene rett før servering. Da er de på sitt beste og rekke ikke å bli dårlige. Flate østers åpnes best mellom skalldelene, mens de dypere østersene åpnes fra siden der muskelen sitter.
  • Vær oppmerksom på lukt for å unngå å servere en dårlig østers.
  • Etter du har åpnet østersen, kan du også pirke forsiktig i kanten av muskelen for å se om den drar seg sammen. Det betyr at østersen lever og kan spises.

Slik spiser du østers

Når du har åpnet østersen med østersåpneren er den klar til å serveres som den er, eller med forskjellige toppinger. Østers kan tilberedes men nytes helst ferske. Tradisjonelt pleier østers å serveres i skallet sitt, på en seng av is slik at de holdes kalde. Dette er både fordi det er vakkert men også for å unngå at østersene ikke skal bli dårlige. Dekorer gjerne med tang og sitronbåter. Klassisk tilbehør er for eksempel finhakket sjalottløk som smakes til med rødvinseddik og en klype sukker, sitron og fersk dill. Prikken over i’en er såklart et glass med sprudlende bobler.
Mange blir overrasket av østersens særegne konsistens. Man kan dele opp østersen hvis man vil, da slipper man overraskingsmomentet. Beregne ca seks østers per person som forrett eller tolv østers per person som hovedrett.

Tips til tilbehør

Bare fantasien setter grensen for hva du kan nyte østers med! Her er tre tips på tilbehør til østers:
  • Eple, pepperrot, reddik og sitron
  • Gressløk og sitron
  • Lime, agurk og koriander