Sous vide

Sous Vide - Hva er det? Det er når vakuumpakkede matvarer tilberedes under vann. Ved hjelp av en Sous Vide-sirkulator tilberedes matvarene med en perfekt temperatur. Sous Vide er fransk og betyr “Under vakuum”. Det kom allerede på 70-tallet og har i dag eksplodert i popularitet.
Maten som vakuumpakkes og varmebehandles i vann i henhold til Sous Vide, får et fantastisk resultat. Vil du lese mer om hvordan man lager mat med Sous Vide, les vår Sous Vide-guide.
Sous vide
Sous vide
15 produkter

Sortere på:

Popularitet
15 av 15 produkter

Sous Vide-maskiner

En Sous Vide-maskin er egentlig ikke helt riktig benevning for kjøkkenmaskinen du bruker for å kontrollere vanntemperaturen. Hvertfall ikke om man ser til den opprinnelige benevningen. Det du benytter deg av er en sirkulator , også kalt dyppvarmer. I dag er det derimot vanlig å si Sous Vide for både maskinen og metoden.

Mange muligheter

Med hjelp av en Sous Vide kan du tilberede det meste. Lag kylling, entrecôte, ryggbiff, torskerygg eller svinefilé. Eller sjekk ut våre oppskrifter med oksefilé og lam, som lages med Sous Vide. I tillegg til kjøtt kan du også tilberede grønnsaksbaserte retter, som for eksempel Ratatouille.

Tilberedning av kjøtt med Sous Vide

For å få den perfekte temperaturen på kjøttet vakuumpakker du det før du legger det ned i et kar med vann, for eksempel en stor gryte eller kasserolle.
Med en Sous Vide-sirkulator varmebehandles vannet for at kjøttet skal få perfekt temperatur. En stor fordel er hvor lett det er å ha kontroll over temperaturen og at kjøttet får samme temperatur innenfra og ut. På den måten slipper du at visse deler av kjøttet blir overkokte og tørre. Resultatet blir i stedet et saftig kjøtt hele veien gjennom.
Når kjøttet har kokt ferdig er det på tide å steke det for å gi det en vakker stekeskorpe. Deretter er det bare å servere. Du får like perfekt kjøtt som på restaurant. Kanskje til og med bedre?
Slik gjør du det trinn for trinn:
  • Mariner
  • Vakuumpakke
  • Tilbered i vann på lav temperatur
  • Fres det opp
  • Server!

Egg med Sous Vide

Du kan oppnå ordentlig gode egg med Sous Vide. Takket være eggehvitens og eggeplommens forskjellige koaguleringsegenskaper kan du få et egg med hard hvite og løs plomme, uten noe som helst problem. Eggehviten koagulerer ved 60-65 grader og eggeplommen koagulerer ved 65-70 grader.

Fordeler

Fordelene med denne type tilberedning er at du beholder næringsstoffene og smaken i kjøtt og grønnsaker. Det er også lett å ha full kontroll over matens temperatur med en Sous Vide.
Vann leder varme raskere enn luft leder varme. Det gjør at du kan tilberede kjøtt raskere med Sous Vide metoden enn i ovn. Det går raskt og det blir godt. Kan det bli bedre?

Vakuumpakke

For å tilberede mat med Sous Vide metoden skal du først vakuumpakke råvarene.
For å vakuumpakke trenger du en vakuumpakker. En vakuumpakker er lett å bruke og kan anpasses etter forskjellig innhold og du kan dessuten bruke den til mer enn bare Sous Vide. En smart måte å holde maten fresh lengre er nemlig å vakuumpakke den og legge den i kjøleskapet. Du kan vakuumpakke hva som helst. De vakuumpakkede råvarene holder ca fem ganger så lenge i kjøleskapet som råvarer som ikke vakuumpakkes.