Støpejernsgryter

En støpejernsgryte passer like godt til kjøttgryten, den vegetariske retten som til kaldhevet brød. Vi har gryter i støpejern, emaljerte gryter og stekegryter i kullstål. Velg blant gryter fra Sabor, Anders Petter, Le Creuset, Kockums og mange fler.
Støpejernsgryter
Støpejernsgryter
120 produkter

Sortere på:

Popularitet
40 av 120 produkter

Støpejernsgryte til tilberedning og servering

Med en støpejernsgryte kan du tilberede det meste. Tar du vare på gryten din på riktig måte, kan den holde veldig lenge. Gryten har en naturlig jevn varmefordeling, noe som gjør at du slipper å røre rundt og passe på den til enhver tid. Tvert imot, du kan slenge ned det du vil lage i gryten og så la gryta stå og småkoke når du selv gjør noe annet.
En støpejernsgryte er robust. Hvis du stiller den på en varm kokeplate, blir den ikke ødelagt. Å ha støpejernsgryten din i ovnen er heller ikke noe problem.
Siden gryten holder varmen godt, er den optimal å sette frem på bordet under middagen. Maten vil holdes varm gjennom hele måltidet, og til og med når det er på tide for neste porsjon.

Le Creuset gryter

Le Creuset lager vakre støpejernsgryter av høy kvalitet. Hvis du vil utruste kjøkkenet ditt med en gryte som kommer til å følge med deg hele livet, er det på tide å investere i en emaljert støpejernsgryte fra det franske varemerket Le Creuset. I Le Creusets sortiment finner du gryter i flere forskjellige farger og modeller, både store og små.

Stor eller liten støpejernsgryte

Støpejernsgryter finnes i flere forskjellige størrelser. En liten støpejernsgryte passer hvis du vil servere porsjonsformer med for eksempel potetgrateng eller hvis du vil bruke grytene til å servere en salat eller dessert i. Den større gryten er i stedet perfekt når du skal lage en gryte til hele familien.

Forskjellige farger

Emaljerte støpejernsgryter finnes i flere forskjellige farger. Kjøp gryten i favorittfargen din. Vi har gryter i hvitt, blått, turkis, svart, oransje, grå, grønn, rosa og gul.

Emaljert gryte

En støpejernsgryte kan ha en emaljert innside. En støpejernsgryte som er emaljert har en glatt overflate. Emaljerte gryter er spesielt egnet for langkokte gryter og baking, men skal ikke brukes på for høy varme. Det er best å bruke den til noe som skal tilvirkes på lav eller middels temperatur. Skal du i stedet steke noe og ønsker en stekeskorpe, passer det bedre å velge en gryte uten emaljert innside.
En emaljert gryte er lettere å ta vare på enn en støpejernsgryte uten emaljering. Gryten kan vaskes med varmt vann og et mildt oppvaskmiddel, og deretter tørkes. De fleste støpejernsgryter med emalje kan rengjøres i oppvaskmaskin, men risikoen er da stor for at glansen forsvinner.
Emaljen inneholder ingen stoffer som er skadelige. Emalje er derfor et perfekt materiale når det kommer til matlaging.

Oppskrift

Hvis du kjøper en støpejernsgryte kommer du raskt til å innse at du kan bruke den til veldig mye. Lag for eksempel risotto, en kjøttgryte eller lettlagd grytebrød.

Stekegryte

Stekegryter har mange bruksområder. En stekegryte kan brukes fra alt fra å lage saus, til å steke fisk eller å bryne kjøtt. Vi har stekegryter i kullstål som får et naturlig non-stickbelegg etter en viss tid. Brenn inn kullstålpannen før du begynner å bruke den.

Rengjør støpejernsgryten

Ta vare på støpejernsgryten din så holder den lengre. Mange støpejernsgryter er allerede innbrente og det pleier å holde å rengjøre den med varmt vann. Mange anbefaler likevel at gryten bør brennes inn fra tid til annen (dette gjelder ikke gryter med en emaljert innside).
For å brenne inn støpejern, gjør du slik:
  • Vask gryten med varmt vann. Ikke bruk oppvaskmiddel.
  • Tørk gryten på svak varme på stekeplaten.
  • Smør gryten med olje eller fett.
  • Sett gryten på en varm plate.
  • Ta bort gryten når den har absorbert alt fettet.
  • Start om på nytt til alt fettet har blitt absorbert.

Har du problemer med å velge gryte?

Les vår gryteguide der vi har samlet alt man trenger å vite om gryter.