Mokkakanner

Med en mokkakanne brygger du kaffen på komfyren din. Vannet fylles på i den nederste delen og kaffen i den midterste delen av bryggeren. Når vannet begynner å koke, stiger det av trykket og presses opp gjennom kaffen slik at du får en kopp velsmakende mokkakaffe i den øverste delen.
24 produkter

Sortere på:

Popularitet
24 av 24 produkter
Hos oss på Cervera finner du høykvalitative bryggere i flere forskjellige størrelser. Vi har mokkakanner, som også kalles espressobrygger eller espressokanne, fra Alessi, Bialetti, Westmark med fler.

Hvem oppfant mokkakannen?

Den italienske ingeniøren og designeren Alfonso Bialetti utviklet Moka Express i 1933. Han lanserte bryggeren gjennom firmaet sitt Bialetti. Firmaet er i dag ledende innen produksjonen av mokkakanner.
Bialetti lanserte en helt ny måte å lage kaffe på. I dag er metoden så vanlig i mange deler av verden at det er vanskelig å forestille seg at den en gang ikke eksisterte. I Italia, Spania og Portugal finnes det en brygger i nesten alle hjem. Også i Norge er det mange kaffedrikkere som foretrekker mokkakaffe fremfor annen kaffe.

Hvordan fungerer en Mokkabrygger?

Bryggeren fungerer etter omtrent samme prinsipp som en espressomaskin. Den tredelte bryggeren fylles med vann i den nedre beholderen, og finmalt kaffe i den midtre delen. Det kokende vannet presses oppover til den midterste delen. De finmalte kaffebønnene i den midterste delen presses deretter til den øverste delen der den drikkeklare kaffen samles.

Kaffe til mokkakannen

Kjøp ferdig finmalt kaffe eller mal dine egne kaffebønner ved hjelp av en kaffekvern. Kaffen trenger ikke å males like fint som for en espresso, men det må males finere enn til vanlig bryggkaffe. For best smak er det viktig at kaffen er nymalt og helst ikke eldre enn to uker.

Mokkakanne vs espressomaskin

Selv om det er en lignende prosedyre i produksjonen av mokkakaffe og espressokaffe, er det noen forskjeller. Forskjellen er hovedsakelig trykket som skapes. I en mokkabrygger er den ikke like høy som i en espressobrygger. Når det gjelder bar, som er en måte å måle trykk på, har mokkabryggeren 1,5–2 bar og espressomaskinen 9 bar.

Stor eller liten

Bryggeren må være fylt helt opp. Det er derfor ikke mulig å variere antall kopper til forskjellige brygginger. Hvis du bare ønsker å brygge en eller et par kopper til hverdags, men ønsker å kunne tilberede mer kaffe på en gang til festligere anledninger, er det best å kjøpe to forskjellige kaffebryggere som har ulik kapasitet.
Vel verdt å huske på er at en mokkakannes kaffekoppstørrelse er mindre enn mange andre kaffebryggeres. En kopp er vanligvis ca 60 ml.

Omtrentlig mål for antall kopper:

  • 1 kopp - 60 ml
  • 3 kopper - 200 ml
  • 6 kopper - 300 ml
  • 9 kopper - 550 ml
  • 12 kopper - 775 ml

Elektrisk

En brygger som er elektrisk trenger du ikke å sette på komfyren. Den nedre delen fungerer i stedet som en vannkoker. Du trenger kun å trykke på en knapp for å sette den i gang.

Rustfritt stål eller aluminium

Det vanligste er at bryggeren er laget av rustfritt stål eller aluminium.

Brygger til induksjonstopp

Hvis du har induksjonstopp, må bryggeren din være tilpasset for å fungere på induksjon. Hos oss på Cervera finner du flere bryggere som er tilpasset for induksjonskomfyrer.

Vedlikehold av mokkabryggere

Ta vare på bryggeren din på riktig måte så holder den lengre. Når du har brukt den skal den med fordel rengjøres. Helst etter hvert bruk. Det er best hvis du bare bruker veldig varmt vann og unngår oppvaskmiddel. Vaskemidler kan ødelegge kaffens aroma. La deretter delene tørke spredt. Hvis du ikke bruker bryggeren hver dag, bør du helst oppbevare den umontert mellom bruk.