Vilkår

Knivguide

Av | 18 mai 2021

Velg rett kniv

Uansett om du skal finhakke en sjalottløk, filetere en laks eller skjære en brødskive, blir det morsommere med en ordentlig god kniv. En skarp kniv som ligger godt i hånden gjør at kjøkkenets oppgaver går lekende lett, mens en sløv og ubekvem kniv gjør dem til en skikkelig pine. Her presenterer vi noen av de vanligste knivtypene og gir gode tips til hvordan du finner den rette kniven for deg!

Hva er forskjellen på japanske og europeiske kniver?

Den største og mest grunnleggende forskjellen mellom japanske og europeiske kniver er at de er laget av forskjellige typer stål. De japanske knivene er laget av et hardere stål og kan derfor slipes i en brattere vinkel enn de europeiske. Ca. 20 graders slipevinkel er vanlig standard. Europeiske kniver har vanligvis en slipevinkel på ca. 30-35 grader, da det mykere stålet vil slites altfor fort i en brattere vinkel. Den ene er egentlig ikke bedre enn den andre, valget av kniv er heller en smakssak. Kort sagt kan det sies at japanske kniver kan bli skarpere uten å bli slitt, men på den annen side er de vanskeligere å vedlikeholde på grunn av det harde stålet. Europeiske kniver er lettere å vedlikeholde, men ikke like skarpe.

Hvordan velger man?

Vi pleier å si at du kan takle alle vanskelige oppgaver på kjøkkenet med fem grunnkniver: en kokkekniv, en grønnsakskniv, en fruktkniv, en filetkniv og en brødkniv. Hvilket materiale eller utseende du skal velge er individuelt - en smakssak helt enkelt! De to vanligste typer kniver er stålkniver og keramiske kniver. Stålkniver er enten smidd eller stanset. Smidde kniver har et kileformet blad, innsats og fingerbeskyttelse, mens utstansede kniver er tynnere og rettere. Keramiske kniver er hardere og lettere enn stålkniver. De holder seg skarpe lenger, men brytes lettere hvis du mister dem. Keramiske kniver reagerer heller ikke på syrlige stoffer.

Hvordan holder man i en kniv?

Når du jobber med kniven, er det viktig at du har et fast, men ikke stivt grep om kniven. La tommelen og pekefingeren ta tak i selve knivbladet og arbeid med myke gyngebevegelser. Hold i råvaren du kutter eller hakker på en slik måte at du kan bruke knokene som beskyttelse mot å skjære deg og for å styre kniven riktig.

Oppbevaring

Å oppbevare knivene dine løst i en skuff er både farlig og dårlig for knivene. De kommer til å bli sløve og du risikerer å skade deg. Ha de helst i en knivblokk eller på en magnetlist - det holder knivene i topp stand i lang tid. Hvis du vil ha knivene i en skuff, bør du oppbevare dem i et etui eller bruke en knivinnsats. Hvis du transporterer knivene dine ofte, kan en knivveske være en god investering.

Stryking & sliping

Stryking
Gjør det til en vane å alltid stryke kniven før bruk, den sliper ikke kniveggen, men
hjelper den med å opprettholde sin skarpe form. Når du stryker, er det viktig at du
holder kniven riktig - det er vinkelen mot slipestålet som avgjør. Europeiske kniver
dras i en vinkel på 15-20 grader, mens japanske skal strykes i en vinkel på omtrent
10 grader. Når du har funnet kantvinkelen, drar du knivkanten mot slipestålet med en
lett hånd et par ganger. Veksle mellom begge sider, det trenger ikke gå fort.

Ulike slipestål
Slipestål: Denne passer til de litt mykere europeiske knivene, de japanske knivene
har vanligvis hardere stål enn slipestålet, noe som betyr at det ikke har noen effekt.

Keramiske slipestål: Fungerer på alle type kniver og fjerner noe stål fra kniven.
Diamantslipere: En diamantsliper består av mange industridiamanter og er veldig
effektiv til å opparbeide knivens skarphet. Den er raskere enn det keramiske
slipestålet, som derimot gir en litt skarpere egg.

Sliping
Med en våtsliper kan du enkelt gjenskape en skarp egg på knivene. Fyll våtsliperens
beholder med litt vann og dra kniven mot hjulene i sporene til den er skarp igjen!
Hjulenes forskjellige grovhet gjør det enkelt å oppnå ønsket resultat.

Grovsliping
Du merker når det er på tide å gi kniven din en grundigere sliping, når den på tross
at du bruker et slipestål og en våtsliper, føles sløv og ikke like morsom å bruke. Da
må kniven leveres inn for en profesjonell knivsliping.

Har vi lov til å by på en kake?

For å ge deg best mulige opplevelse på denne side, bruker vi såkalte cookies (kaker). Det er små tekstfiler som spares i datorn eller telefonen din og ger oss informasjon om hvordan du bruker siden vår. De hjelper også til å forbedre oss. Om du fortsetter in på denne siden tillater du dette.

Her kan du lese mer om cookies.