/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Hvilken stekepanne passer deg? Som med alt kjøkkenutstyr finnes stekepanner i mange forskjellige størrelser, varianter og prisklasser. De er også tilgjengelige i flere materialer med forskjellige egenskaper. Skal du velge en stekepanne med belegg eller uten belegg - det er spørsmålet!
Nedenfor tilbyr vi noen tips som kan hjelpe deg med å forstå hvilke stekepanner som passer for deg, komfyren din og dine favorittretter!

Støpejern - En venn for livet

  • Jevn varmefordeling
  • Fungerer på alle typer komfyrer
  • Tåler veldig høye temperaturer
  • Du kan bruke redskap i alle materialer
  • Stek alltid med fett i pannen

Man pleier å si at støpejernspanner bare blir bedre med alderen - noe som også er sant! Støpejern har en porøs overflate som absorberer fett og skaper over tid et naturlig non-stick belegg. Fettet som samles i porene beskytter også pannen mot rust.

Støpejern har en veldig god og jevn varmefordeling, så det er ikke nødvendig å steke på høyeste varme, da risikerer du å brenne maten. Husk å alltid ha fett i pannen når du steker.

De solide pannene er ekstremt slitesterke, og hvis du tar vare på støpejernspannen din vil den kunne følge deg resten av livet!

Vedlikeholdsråd støpejern
  • Håndvask pannen i varmt vann, men bruk aldri vaskemiddel.
  • Tørk alltid av en fuktig panne umiddelbart og smør med fett ved behov.
  • Server gjerne maten direkte fra stekepannen, men bruk den aldri til å lagre mat.
  • Hvis pannen må grovrengjøres, kan du fylle den med ca 0,5 cm grovt salt og sette den på en varm kokeplate i noen minutter. Rør et par ganger og kast deretter saltet som har absorbert fett og smuss fra pannen. Etter rengjøring vil pannen være grå i fargen, og du bør da brenne inn den på nytt.
Lenge leve stekepannen!

Keramisk belegg - en smak og luktfri panne

  • Krever fett ved steking
  • Tåler høye temperaturer, men gir de beste stekeresultatene ved 170 180°C
  • For å beskytte belegget, bruk bare kjøkkenutstyr av tre, plast eller silikon
  • Enkel å rengjøre og trekker til seg verken smak eller lukt
En stekepanne med keramisk belegg ligner veldig på en non-stickpanne. Den største forskjellen er at den keramiske pannen kan brukes ved høye temperaturer uten å skade belegget. Unngå å bruke metallredskap eller å kutte direkte i pannen, og bruk alltid fett når du steker. Hvis maten blir brent, skades belegget, og pannen får kortere levetid.
Vedlikeholdsråd keramisk belegg
  • Håndvask stekepannen med varmt vann og vaskemiddel, la den avkjøles før du rengjør den.
  • Hvis stekepannen har blitt brukt på høy varme, kan matrester sette seg hardere, sørg for at de blir fjernet før du bruker pannen igjen.
Lenge leve stekepannen!

Rustfritt stål - For grillelskeren

  • Tåler hardt bruk og høye temperaturer
  • Bruk fett når du steker
  • Har ofte en aluminiumskjerne som fordeler varmen jevnt
  • Snu maten så få ganger som mulig for beste stekeresultat

Rustfritt stål er et slitesterkt, varmebestandig og slagfast materiale som varer veldig lenge - i mange tilfeller opptil 30 år. Stålet har ingen åpne porer, noe som betyr at ingen smak setter seg, men også at fett ikke lagres i pannen. Ganske enkelt: hvis du ikke steker i fett, vil maten brenne seg fast. Å steke i en panne av rustfritt stål er litt som å grille. Først henger maten litt fast, men når råvaren har en fin stekeskorpe, løsner den fra overflaten. Derfor er det viktig at du ikke snur maten for tidlig og snur den så få ganger som mulig under tilberedningen. De ulike stekepannene i rustfritt stål er bygget på forskjellige måter. Du får den beste varmefordelingen i en panne som er bygd i mange lag med en solid aluminiumskjerne.

Vedlikeholdsråd rustfritt stål
  • Rengjør pannen umiddelbart etter bruk for å forhindre rust.
  • Kan vaskes både for hånd eller i oppvaskmaskin. Bruk alltid vaskemiddel.
  • Hvis mat har brent seg fast, kan du skrubbe med den grove siden av en rengjøringssvamp.
Lenge leve stekepannen!

Non-stick belegg - For en vakker stekeflate

  • Krever mindre fett ved steking
  • Perfekt allround-panne
  • Bruk aldri pannen på maksimal varme
  • For å beskytte belegget, bruk bare kjøkkenutstyr av tre, plast eller silikon. En non-stick panne er perfekt for alle typer råvarer som lett brenner seg fast.
Belegget gir maten en vakker stekeflate, men forhindrer at den fester seg. Husk å alltid varme opp non-stick pannen din forsiktig, slik at belegget ikke blir skadet. Hvis stekepannen blir overopphetet, mister pannen sine non-stick egenskaper. En passelig steketemperatur er vanligvis 170-180 ° C (når smøret er stille i pannen), og du bør aldri bruke stekepannen på over 220 ° C.
Non-stick panner har en begrenset levetid, og etter 2-5 år, avhengig av hvordan stekepannen har blitt vedlikeholdt, må den byttes ut. Du vil merke når det er på tide ved at non-stickeffekten forsvinner.

Vil du ha en non-stick panne med lengre levetid? Da er det harddonert aluminium som gjelder. Gjennom adoniseringsprosessen herdes stekepannen, og materialet blir dobbelt så sterkt som rustfritt stål, samtidig som "slipp lett-effekten" forblir.

Vedlikeholdsråd non-stick belegg
  • Håndvask stekepannen med varmt vann og vaskemiddel, la den avkj¡les før du rengj¡r den. Oppvaskmiddel kan skade belegget.
  • Vask pannen grundig hver gang du bruker den, slik at fett- og proteinfilmen som har dannet seg på overflaten forsvinner.
  • Bruk aldri stålull til å rengjøre pannen, det sliter på belegget
Lenge leve stekepannen!

Karbonstål - Perfekt når det kreves presisjon i matlagingen

  • Fungerer på alle typer komfyrer
  • Må brennes inn før første gangs bruk
  • Sikker i stekeovn opptil 230 ° C, avhengig av håndtak
  • Slitesterkt materiale som tåler alle typer redskaper
Karbonstålpanner er laget av naturlige materialer som avgir små mengder jern til maten som tilberedes. Over tid blir panner i karbonstål mørkere og mørkere, det er den naturlige non-stick-effekten som forbedres og karbonstålet som oksiderer. Husk å alltid bruke fett i pannen, en mindre mengde kan brukes når pannen er ordentlig satt inn. Karbonstål reagerer raskt på varmeendringer, så det er en perfekt stekepanne for matlaging som krever presisjon - som den perfekte biffen eller omeletten!

Varm alltid opp pannen forsiktig, ellers kan pannen "slå seg" og bli ujevn i bunnen, noe som vil svekke dens egenskaper.

Vedlikeholdsråd karbonstål
  • Stek inn pannen før du bruker den (se instruksjoner nedenfor).
  • La alltid stekepannen avkj¡les før du vasker den.
  • Vask stekepannen for hånd med varmt vann - unngå vaskemiddel.
  • Tørk alltid stekepannen etter rengjøring for å forhindre rust.
Sånn steker/brenner du inn din karbonstålpanne!

1. Forsikre deg om at pannen er ren og tørr.
2. Smør et tynt lag med nøytral olje i stekepannen, varm opp trinnvis til det begynner å ryke.
3. Påfør flere lag olje i den varme stekepannen til pannen blir svart.
4. La pannen avkjøles og tørk av gjenværende olje. Ferdig!
Lenge leve stekepannen!

Emaljert støpejern - Enkel å rengj¡re

  • Jevn varmefordeling
  • Fungerer på alle typer komfyrer
  • Ovnssikker avhengig av håndtak
  • Enkel å rengjøre
En stekepanne av emaljert støpejern er akkurat som det høres ut - en støpejernspanne som er emaljert. Emaljebelegget tetter porene i støpejernet, noe som betyr at den ikke ruster og at det ikke lagres fett i pannen. Dette gjør rengjøringen lettere ettersom verken smak eller lukt setter seg.
Emaljen gjør at lav eller middels varme er nok til nesten alle typer matlaging. Forvarm aldri stekepannen på høy varme, for deretter å senke temperaturen før stekingen. Emaljert støpejern avkjøles sakte, og det er stor risiko for at emaljen blir skadet eller at råvarene dine kleber og brenner seg fast.

Vedlikeholdsråd emaljert støpejern
  • Bruk aldri metallredskap, kniver eller stålull i pannen, da dette kan skade emaljen.
  • Vask alltid stekepannen med varmt vann og vaskemiddel, la den avkjøles f¡rdu rengjør den.
  • Hell aldri kaldt vann på et varmt kar eller plasser et varmt kar i kaldt vann. Raske temperaturendringer kan forårsake sprekker eller skade på emaljen.
Lenge leve stekepannen!

Kobber - En perfekt varmeleder

  • Leder varmen godt
  • Tåler alle slags redskaper
  • Raske temperaturendringer kan misfarge pannen
  • Ovnssikker avhengig av håndtak
Stekepanner av kobber leder varme veldig godt. De er ofte bygget opp i flere forskjellige lag, som alle har forskjellige funksjoner, for eksempel aluminium for jevn varmefordeling og stål for en perfekt stekeflate. Takket være de gode varmeledningsegenskapene, anbefales det å steke på litt lavere varme enn vanlig, slik at maten ikke brenner seg fast.

La pannen varmes opp og avkjøles forsiktig - raske temperaturendringer kan føre til at kobber falmer. Hvis du ikke pusser kobberpannene dine, blir de mørkere over tid. Mange kobberpanner har en innside av rustfritt stål, da gjelder i såfall tipsene og vedlikeholdsrådene for det materialet!

Vedlikeholdsråd kobber
  • Håndvask stekepannen med varmt vann og vaskemiddel.
  • Kobberoverflaten skal bare rengjøres med oppvaskbørste eller den myke delen av en rengjøringssvamp.
  • Poler kobberoverflaten regelmessig.
  • Bruk kobberpolish mot flammer, misfarging og flekker.
Lenge leve stekepannen!

Slik tar du vare på pannen din

Uansett hvor godt du tar vare på stekepannen din, hender det at den misfarges eller
trenger en skikkelig rengjøring. Her har vi samlet noen smarte triks som du kan
bruke til å holde stekepannen i topp stand veldig lenge!
  • Bruk en stekepannebeskyttelse hvis du oppbevarer stekepannene stablet og skaff deg et godt universalrengjøringsmiddel som fungerer til flere materialer.
  • Fjern fastbrente matrester i støpejern eller karbonstålpanner med stålull! Det fungerer også om pannen er misfarget eller har rustet. Etterpå bør du brenne inn stekepannen igjen.
  • For å grovrengjøre en stekepanne med et keramisk belegg, kan du koke vann og litt oppvaskmiddel i pannen.
  • Hvis stekepannen i rustfritt stål har blitt misfarget av kalkavleiringer (mørke flekker og prikker), skyldes det sannsynligvis hardt vann. Kok opp karet meden eddikoppløsning som består av to til tre spiseskjeer eddik (12%) per liter vann. Vask som vanlig og tørk.
  • Salt og saltoppløsninger kan skape små hvite eller grå flekker i rustfritt stål, så salt aldri før innholdet har kokt opp. Hvis det har dannet flekker, kan du koke opp karet med en eddikoppløsning eller fukte et kjøkkenpapir med litt vann og eddik.
  • Hvis en stekepanne i rustfritt stål utsettes for raske temperaturendringer, kan den bli flammet og "regnbuefarget". Misfargingen forsvinner etter noen gangers bruk, men kan også pusses bort med et papirhåndkle fuktet med litt vann og eddik (12%).
  • Hvis et kobberkar er blitt misfarget, flammet eller flekkete, kan det rengjøres med kobberpolish. Poler inn produktet med en klut, la det hvile og poler det av igjen med en ren klut. Gjenta flere ganger hvis karet er veldig misfarget.