/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Stor airfryer guide 2024

Stor airfryer guide 2024
Stor airfryer guide 2024
En airfryer, også kalt varmluftsfrityrkoker, er en populær kjøkkenmaskin som bruker sirkulerende varmluft for å tilberede maten på en rask, sunn og effektivt måte.

En relativt ny kjøkkenmaskin

Airfryeren ble introdusert før første gang på markedet av Philips i 2010. Siden den gang har den blitt stadig mer populær og i dag finnes det en rekke forskjellige produsenter, modeller og størrelser av airfryere på markedet. I 2022 ble airfryeren utnevnt til årets julegave av Prisjakt.

Forskjellige typer airfryere

Airfryere finnes i mange forskjellige modeller og størrelser med varierende funksjoner og kapasitet.
 • Kurvmodell. Disse er de vanligste typene airfryere og har en kurv som maten plasseres i. Kurven settes deretter inn i airfryeren og maten tilberedes med varm luft som sirkulerer rundt den. De finnes i ulike størrelser og modeller.
 • Ovnsmodell. Denne typen airfryere fungerer som en konvensjonell ovn men med en innebygd luftfriteringsfunksjon. Du kan bruke den for å tilberede større mengder mat eller for å tilberede mat med forskjellig tilbehør.
 • Bakeovnsmodeller. Disse airfryerne er spesielt designet for baking og har en kurv som maten legges i og en bakeovn som brukes for å bake. Denne typen airfryer er ideell for å lage bakverk og lignende.
 • Kombinasjonsmodell. Denne typen airfryer har flere funksjoner og kan brukes for å tilberede mat på forskjellige måter, inklusive grilling, baking, steking og luftfritering. De er mer allsidige enn andre airfryere, men de kan være større og dyrere.
 • Smarte airfryere. Disse airfryerne har en oppkobling mot internett og kan styre og overvåke matlagingen via en app på mobiltelefon eller nettbrettet ditt. De kan ha ulike funksjoner, som å lage oppskrifter, anpasse matlagingstider og temperaturer og gi påminnelser.

Hvor stor airfryer skal jeg velge?

Airfryere pleier å ha en kurv eller skuff som rommer mellom 2-5 liter, men det finnes også større modeller for opptil 8 liter. En modell på 2 liter kan fungere bra for en eller to personer, mens en større modell på 4-5 liter kan passe en familie på fire personer eller fler. Hvor stor airfryer du trenger avhenger av hvor mange personer du planlegger å lage mat for og om du planlegger å lage et tilbehør eller et helt måltid i airfryeren.
Tenk på at en større modell kommer til å ta opp mer plass på kjøkkenet, så sørg for at du har nok plass til å oppbevare og bruke den.

Slik fungerer en airfryer

En airfryer benytter seg av varmluftsteknikk for å tilberede maten. Airfryeren har et varmeelement ig en vifte som sirkulerer varm luft rundt maten i en lukket kurv eller skuff. Kurven er utformet slik at den lar luften sirkulere rundt maten på en effektiv måte, noe som gir maten er sprø overflate uten å bruke olje. Luften inne i airfryeren varmes opp til høy temperatur (vanligvis mellom 180-200 grader) og når rett temperatur er oppnådd blåser en vifte den varme luften rundt maten som ligger i kurven. Maten blir da tilberedt ved en prosess som kalles konveksjon, der den varme luften omgir maten og overfører varme til den.

God tips når du skal lage mat i en airfryer

Når du skal lage mat i en airfryer kreves det bare litt forberedelser og så ordner maten seg selv. Perfekt for alle som ønsker å lage mat raskt, effektivt og sunt uten at det går på bekostning av smaken.
 • Forbered maten ved å dele, marinere eller krydre den etter eget ønske og tørke eventuell overflødig fukt. Del maten i like store biter for å få en jevn tilberedning.
 • Forvarm airfryeren i noen minutter før du begynner å lage mat. Dette hjelper til å sikre at den er varm nok og klar for å lage maten ordentlig.
 • Bruk rett temperatur og vær nøye med å følge temperaturanvisningene for hver matrett. For høy temperatur kan brenne maten og for lav temperatur kan forlenge tilberedningstiden og gjøre maten tørr.
 • Bruk sparsomt med olje. Det er ikke nødvendig å bruke mye olje når du bruker en airfryer ettersom det er varm luftstrøm som lager maten. Bruk kun en liten mengde olje om det er nødvendig for å unngå at maten setter seg fast eller tørker ut.
 • For å få til en så jevn tilberedning som mulig er det viktig å ikke overfylle kurven og å vende rundt på maten i kurven under tilberedningen.

Mat som passer bra å lage i airfryeren

En airfryer erstatter selvfølgelig frityrkokeren, men den er også en god erstatter og komplement til stekepannen, ovnen og mikrobølgeovnen. Ikke vær redd for å eksperimentere med matretter i airfryeren din, det meste kan tilberedes så prøv deg frem og finn dine favoritter! Nedenfor lister vi opp noen eksempler på hva som kan tilberedes i en airfryer:
 • Pommes frites, potetbåter og andre rotfrukter blir sprø i airfryeren uten å bli for fete.
 • Kylling og fisk kan tilberedes i airfryeren med eller uten panering. Krydre kyllingen etter smak og plasser den i airfryeren. Kyllingen og fisken blir sprø på utsiden og saftig på innsiden.
 • Vegetariske alternativer som falafel og vegetariske karbonader går også utmerket å tilberede i airfryeren. Også de blir sprø på utsiden og saftige på innsiden.
 • Airfryeren er også bra for å lage grønnsaker som paprika, gulrøtter, brokkoli eller blomkål. Del grønnsakene i biter, krydre og drypp over litt olje før du plasserer dem i airfryeren.
 • Prøv å lage egg i airfryeren. Det går utmerket å for eksempel steke egg i en airfryer.
 • Visse airfryere har også funksjoner som gjør det mulig å bake muffins eller småkaker.

Bak i en airfryer

Selvfølgelig går det ann å bake i en airfryer! Man kan for eksempel bake småkaker, paier, muffins og brød. Ettersom airfryeren bruker varmluft for å lage maten, er det viktig å bruke rett temperatur og tid for å få det beste resultatet.
Når du baker i en airfryer bør du bruke en form som passer i kurven. Du kan bruke en vanlig kakeform av metall eller silikon, eller en form som er spesielt utformet for airfryeren. Du bør også bruke bakepapir eller smøre formen med olje for å unngå at bakverket fester seg. Siden airfryeren er mindre enn en vanlig ovn kan det være nødvendig å justere temperaturen og tiden. Du bør også være forsiktig slik at maten ikke brennes, spesielt hvis du bruker en høyere temperatur.

Mat som ikke passer å tilberede i en airfryer

 • Mat som inneholder mye væske, f.eks. suppe eller gryter, er vanskelig å tilberede i en airfryer ettersom varmluften kan blåse bort væsken og gjøre at maten blir tørr.
 • Mat med myk overflate, f.eks. pannekaker eller omelett kan være vanskelig å tilberede i en airfryer.
 • Store kjøttstykker, f.eks. en hel kylling eller en stek kan være vanskelig å lage i en airfryer ettersom de kan trenge lengre tilberedningstid enn det som er mulig i en airfryer.
 • Mat som må stekes på høy varme, f.eks. wok, kan være vanskelig å lage i en airfryer siden varmluften ikke når opp til høy nok temperatur.
 • Mat som må kokes i vann, f.eks. pasta eller ris, kan ikke lages i en airfryer siden den ikke har en funksjon for å koke vann.

7 fordeler med å lage mat i en airfryer

 1. Litt eller ingen olje kreves for å lage maten, noe som gjør airfryeren til et sunnere alternativ til fritering eller steking på komfyren.
 2. Maten går raskere å lage i en airfryer sammenlignet med en ovn eller komfyr, ettersom airfryeren bruker varmluft som omgir maten fra alle sider. Derfor bruker vanligvis en airfryer mindre strøm enn en ovn eller komfyr.
 3. Airfryeren er enkel å bruke og trenger oftest bare stilles inn på ønsket temperatur og tid for å lage maten, resten ordner seg selv.
 4. Airfryeren er effektiv på å minske matlagingslukten da luften er innestengt inni enheten, noe som minsker matos på kjøkkenet.
 5. Man kan lage en rekke forskjellige retter i en airfryer inkludert kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, bakverk og mye mer. Det er et mangesidig apparat som kan brukes for å lage et helt måltid fra start til slutt.
 6. Airfryeren er oftest mindre og mer kompakt enn en ovn eller komfyr, noe som gjør at den tar mindre plass og er lettere å oppbevare og ta frem ved behov. Dette gjør den til et utmerket alternativ for mindre kjøkken eller for personer som bor alene og bare lager små porsjoner med mat.
 7. En airfryer er enkel å rengjøre ettersom maten ikke fester seg på overflaten ocg det kreves ikke like mye skrubbing som med en stekepanne eller en ovnsform.
Airfryer i oppvaskmaskin

Slik rengjør du airfryeren

Det er viktig å rengjøre airfryeren etter hvert bruk for å holde den i god stand og for å sikre at maten du lager i den blir fresh og velsmakende. Noen airfryerkurver tåler å vaskes i oppvaskmaskinen, andre passer best å håndvaske. Følg alltid produsentens instruksjoner om hvordan du rengjør din airfryer, men noen generelle steg når det gjelder rengjøring er følgende:
 • Slå av airfryeren og la den avkjøles før du begynner å rengjøre den.
 • Ta ut kurven og den avtakbare skuffen fra airfryeren.
 • Rengjør kurven og skuffen nøye med varmt vann og mildt oppvaskmiddel. Bruk en myk svamp eller klut for å unngå å ripe overflatene.
 • Tørk av kurven og skuffen nøye med et rent håndkle.
 • Rengjør innsiden av airfryeren med en myk klut eller svamp. Pass på å ikke få noe vann i varmeelementet eller andre deler av airfryeren.
 • Tørk av utsiden av airfryeren med en fuktig klut. Pass på å ikke få noe vann i åpningene eller andre deler av airfryeren.
 • Sett tilbake kurven og skuffen i airfryeren.

Slik unngår du vanlige feil når du lager mat i en airfryer

Å ha for mye mat i aifryeren kan føre til at maten ikke blir tilberedt jevnt og ikke blir like sprø. For å unngå dette, pass på å ikke fylle på kurven eller stekebrettet mer enn 75% og gi maten nok med plass for at luften skal kunne sirkulere rundt.
Å bruke for mye olje kan føre til at maten blir klissete og ikke like sprø. På andre siden, å ikke bruke nok olje kan også gjøre at maten ikke blir sprø i det hele tatt. For å unngå dette, bruk en sprøyte for å applisere et lett oljebelegg på maten før tilberedning.
Hver matvare krever forskjellige innstillinger for å tilberedes korrekt. Å bruke feil innstillinger kan føre til at maten ikke blir tilberedt ordentlig og ikke blir like sprø som den burde. Sørg for å følge produsentens instruksjoner for innstillinger og tider for å oppnå beste resultat.
For å oppnå beste resultat bør du forvarme airfryeren din før du legger inn maten. Å ikke forvarme kan føre til ujevn tilberedning og at maten ikke blir like sprø som den kunne blitt. Forvarm airfryeren i ca 3-5 minutter før du legger inn maten.
En annen vanlig feil er å ikke rengjøre airfryeren ordentlig etter bruk. Dette kan føre til ansamling av matrester og olje som kan minske airfryerens prestasjon og livslengde. Pass på å rengjøre airfryeren regelmessig i henhold produsentens instruksjoner for å sikre at den fungerer optimalt.