/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Bli en mester på kjøkkenet

Er du hobbykokken som har som nyttårsforsett å ta matlagingen din til neste nivå? Vi hjelper deg å nå målet ditt.
Bli en mester på kjøkkenet
Bli en mester på kjøkkenet
Har du lovet deg selv at du skal heve ambisjonsnivået på kjøkkenet i 2024 og ta både matlagingen og smaksopplevelsen til neste nivå? Vi på Cervera vet både hva du bør gjøre og hvordan du skal gjøre det for å gå fra en god hobbykokk til en profesjonell mester på kjøkkenet.
Som hobbykokk eller generell matlagingsentusiast har du sannsynligvis allerede en god base på kjøkkenet å ta utgangspunkt i. Men akkurat som i alt mulig annet er det mulig å heve nivået også her. En stekepanne kan alltid lede varmen litt bedre. En kniv kan alltid ha en litt skarpere egg. Et kjøttstykke kan alltid tilberedes litt mer presist. Her er 11 kjøkkenoppgraderingstrinn som vil gjøre deg til en ekte vinner på kjøkkenet - 11 tips hentet fra de som kan dette best, nemlig vårt helt egne personale på Cervera!

1. Stekepanne

Stekepannen er kjøkkenets arbeidshest og er det produktet du vil bruke desidert mest gjennom hele kjøkkenlivet ditt. En stekepanne er som en bil - det er modeller som er drivstoffeffektive med et beskjedent design og så er det de (les italienske superraske) du drømmer om hele livet. Som en mester på kjøkkenet bør du ikke nøye deg med noe annet enn stekepannens Rolls-Royce - en robust stekepanne med et belegg som er slitesterkt, er mangesidig og som leder varmen perfekt. Og som holder i mange, mange år. I den beste av to verdener: Et kjøkken med stekepanner i ulike materialer for ulike stekeformål: Non-stick, keramisk, karbonstål, rustfritt og støpejern.

2. Kniv

Læren om kniver er en hel vitenskap. To raske fakta er likevel at de beste knivene i verden er japanske og at du må ta vare på knivene dine - gjerne hver gang du bruker dem. Japanske kniver er kjent for sitt meget sterke stål og måten de er slipt på - eggen er nesten så tynn at den knapt kan sees med det blotte øyet og er sylskarp. Så skarp at du i prinsippet kan bli en finger fattigere hvis du ikke er forsiktig! En ekte mester på kjøkkenet har dessuten forskjellige kniver til forskjellige formål. Kniver beregnet for å kutte kjøtt, grønnsaker, skrelle med eller skjære brød skiller seg fra hverandre.
Å ta vare på knivene dine er en kunst i seg selv. Etter hvert bruk bør du for eksempel “slipe” kniven ved å dra den et par ganger hver gang mot et kjøkkenhåndkle. Med jevne mellomrom bør du slipe dem ordentlig, ved hjelp av et bryne, et knivstål eller en sliper.

3. Kjøkkenmaskin

En kjøkkenmaskin står på enhver kjøkkenproff sin must-have-liste. Ikke bare er kjøkkenmaskinen fin å ha fremme på kjøkkenbenken, den gjør også ting så mye enklere på kjøkkenet. Mange tenker at en kjøkkenmaskin er bra å ha når man baker, noe som stemmer. Men faktum er at baking av deig med en kjøkkenmaskin kun utgjør en brøkdel av maskinens bruksområde. En ekte mester på kjøkkenet kjenner godt til potensialet til en god kjøkkenmaskin og alle dens bruksområder. Visste du at du kan male kjøtt, lage hjemmelaget pasta, stappe pølse, presse juice, passere, dele is, male mel og mye mer med en kjøkkenmaskin?
En kjøkkenmaskin er virkelig en stor investering du gjør på kjøkkenet, men du gjør det en gang og når du innser hvor mye du kan lage med den, og fremfor alt hvor mye tid du sparer, kommer du ikke til å kunne leve hele livet uten den på kjøkkenet.

4. Sous vide

En selvklarhet for en mesterkokk er å ha komponentene til Sous vide-matlaging på kjøkkenet. Sous vide er fransk og betyr ”under vakuum”, og har blitt en matlagingsmetode som virkelig symboliserer kunnskap og god smak. Hvis du vil imponere dine nære og kjære, er dette definitivt noe for deg! Med Sous vide vakuumpakkes maten og varmebehandles og tilberedes ved hjelp av sirkulator i vannbad med et fantastisk kulinarisk resultat.
Den saftigste kyllingen, entrecoten, indrefileten eller torskeryggen du kan tenke deg tilberedes på denne måten, siden Sous vide gjør at maten tilberedes til en perfekt og presis temperatur. Det går like fint å lage grønnsaksbaserte retter, for eksempel Ratatouille.

5. Slow cooker

Er du den som liker å servere langtidskokte og fyldige gryteretter som har stått lenge å godgjort seg - men egentlig ikke har så mye tid - bør du se her! På samme måte som airfryeren revolusjonerte matlagingen, gjorde slow cookeren det samme da den kom. Slow cookeren er bortimot magisk. Du fyller den med det fantasien din ønsker før du drar på jobb - og når du kommer hjem har du en kulinarisk smakseksplosjon i vente! På kjøpet krevdes det minimalt med innsats, samtidig som maten blir bedre enn noen gang.
En slow cooker tilbereder maten over lang tid, men krever ikke noe tilsyn i løpet av tiden. Siden du kan stille inn maskinen i forskjellige varmenivåer kan du tilpasse innstillingene etter hva du skal lage. Du kan tilberede alt fra grønnsaker, kylling, høyrygg, suppe og desserter i en slow cooker. Hva med en imponerende pulled chicken som topper alle saftighetsskalaer i verden?

6. Blender

En blender er en kjøkkenmaskin som har et større bruksområde enn det mange kanskje tror. Det er en selvfølge at du kan lage supergode smoothies til frokost eller mellommåltid med en blender. Men en blender er også et åpenbart hjelpemiddel i den daglige matlagingen din. For eksempel når du skal lage suppe - der en stavmikser aldri kan erstatte styrken og multifunksjonaliteten til en blender. Å passere maten til en jevn suppekonsistens er den profesjonelle hobbykokken sitt ess i ermet. Eller for eksempel å lage egne sauser eller kraft fra bunnen av - prikken over matlagings-i’en, kan man si. Visste du at man også kan lage iskalde og leskende drinker i en blender der du blander isen direkte ned i blenderkannen?
Det finnes mange forskjellige varianter av blendere og med forskjellige funksjoner. For de som har litt høyere ambisjoner på kjøkkenet anbefales en blender som har en sterk motor og ulike programmer, både til supper og smoothies men også smarte vaskeprogrammer for eksempel, for å rengjøre blenderen.

7. Termometer

Å ikke ha et termometer på kjøkkenet er virkelig som å gå i blinde i matlagingsjungelen. Ved hjelp av et termometer vet du når kjøttet i pannen eller på grillen har nådd sin tilberedningstemperatur, eller når brødet er klart til servering. Et termometer hjelper deg også å forsikre at alle bakteriene i en matvare er borte og dermed slippe å risikere noe innen mathygiene. For eksempel å være uheldig og servere rå kylling.
Det aller beste termometeret du kan ha er en infrarød variant - som er litt av en sci-fi-oppfinnelse! Med den retter du enkelt redskapet mot matvaren, som deretter leser av temperaturen på et sekund.

8. Airfryer

Airfryeren er en gjenganger på agendaen, men fortjener enda litt mer oppmerksomhet. Dette er den viktigste oppfinnelsen innen matlaging de siste tiårene! En airfryer hjelper deg ikke bare å lage mat på en sunnere måte med mindre fett og sørger for at du sparer både energi og tid - den hjelper deg å utføre visse momenter som tidligere i utgangspunktet var umulige på kjøkkenet. Som for eksempel å lage mat med barna! Når før i verdenshistorien kunne barn selv lage for eksempel pommes frites? Eller nuggets? Når vi før friterte og var livredde for kokende olje - det slipper vi nå! For å ikke snakke om alle TikTok-trendene vi ser som involverer en airfryer. Hva med å lage dine egne chili cheese tops og servere som en forrett til gjestene? Eller hva med å tørke gresskarkjerner, koke egg, frityrsteke schnitzel og bake pizza i en airfryer?

9. Mandolin

En litt bortglemt helt på kjøkkenet er en mandolin - spesielt hvis du vil lage mat som en proff hjemme. Når dagen kommer og du ønsker å servere for eksempel hamburgere, vil du med stor sannsynlighet ønske å ha perfekt kuttede primører. Det er kun mulig med en mandolin! Eller hvis du trenger vakre fruktskiver for å dekorere en kake for eksempel.
I likhet med knivene er de beste mandolinene de japanske med sylskarpe knivblader fra nettopp Japan. Mange har også en strimlingsfunksjon, som er noe som du ikke kommer til å kunne leve uten når du først har oppdaget den.
Men også her, pass på - mandolinen er skarp som bare det!

10. Zestjern

Ved hjelp av et zestjern går det lekende lett å rive sitrusfrukter, for eksempel appelsiner, sitroner eller lime. Du gjør det i luften rett over gryten, kaken eller salaten - som en ekte proff. Hvis du ikke har prøvd å rive en hardost, for eksempel parmesan, med et zestjern, vil du få en helt ny terapeutisk nytelse i livet!
Zest er det lille ekstra laget av smak som løfter retten din fra ordinær til ekstraordinær. Zestjern er dermed en obligatorisk inngangsport til å enkelt kunne utvinne den livlige, aromatiske essensen hos sitrusfrukter og andre ingredienser. Som for eksempel mørk sjokolade, ingefær og muskatnøtt.

11. Pastamaskin

Ingen kan kalle seg en ekte proff hobbykokk så lenge du serverer kjøpt pasta (fersk pasta teller heller ikke!). Pastaen hjemme bør lages selv, på den tradisjonelle italienske måten. Du vil kanskje tro at det er komplisert. Men det er faktisk lekende lett og tar heller ikke lang tid, og du vinner så mye smaksmessig ved å lage den selv! Til din hjelp trenger du en pastamaskin som gjør den vanskeligste jobben for deg - å kjevle jevnt ut og strimle pastadeigen.
Ved å mate inn deig i pastamaskinen vil den flate ut pastadeigen. Pastadeigen kan deretter kjøres gjennom pastamaskinen til pastaen har oppnådd ønsket tykkelse. Ut kommer Linguine, Cappellini eller Tagliatelle, avhengig av hvilken vals du har satt på maskinen. Du kan til og med sette på en vals som lager ravioli!