Cerveras kaffeskole
Utforsk ulike kaffemaskiner og bryggemetoder

Å ta en kaffepause har blitt en del av den norske folkesjelen. En klassisk kopp traktekaffe og en liten kake. Eller hvorfor ikke en cappuccino og en makron? Eller en rask espresso på farten? Ja, mulighetene har blitt flere, men kjærligheten til kaffe består. Her går vi gjennom noen av de vanligste bryggemetodene og kaffemaskinene.
Klassiske kaffetraktere
En kaffetrakter er synonymt med en klassisk kopp kaffe. Den vanligste varianten er filtertrakteren, hvor du fyller malt kaffe i et filter og lar vannet renne gjennom. Maskinen holder kaffen varm etter bryggingen, slik at du kan nyte en kopp til senere. Husk å slå av trakteren når du er ferdig!
Klassiske bryggere
Espressomaskiner
Man kan si at espressomaskiner er neste nivå etter kaffetrakteren. Her finnes det mange valgmuligheter – både når det gjelder pris og funksjon. De enkleste espressomaskinene lager nettopp det, en kopp espresso, mens de mer avanserte kan med et knappetrykk lage hvilken som helst type kaffe du ønsker. Felles for dem alle er at de bruker trykk for å brygge kaffen. I stedet for at vannet drypper gjennom kaffen, presses det med damp gjennom de malte espressobønnene. Mange espressomaskiner har også innebygd melkesteamer, slik at du kan lage cappuccino eller latte.

Espressomaskiner
Kapselmaskiner
Noe som har blitt populært de siste årene er såkalte kapselmaskiner. Maskinene tilsettes ferdige kapsler med kaffe og brygger en kopp tilpasset den enkelte kapselen. Det gjør at du enkelt kan variere mellom sterk espresso, mildere lungo – og til og med varm sjokolade til barna. Mange kapselmaskiner har også melkeskummer og fungerer som din egen barista hjemme.
Kapselmaskiner
Moka- og presskanner
To mindre og enklere alternativer til de elektriske kaffemaskinene er moka- og presskanner. En mokabrygger lager kaffe på komfyren. Du fyller vann i den nederste delen og kaffe i midtdelen. Når vannet begynner å koke, skaper det trykk som presser vannet opp gjennom kaffen – og i den øvre delen får du ferdigbrygget mokakaffe.
En presskanne (også kalt fransk press) har blitt et vanlig syn både på kafeer og i hjemmet. Den er enkel å bruke og har blitt en hverdagsfavoritt for mange. Fyll på med malt kaffe og hell over vann like under kokepunktet. La det trekke, og trykk deretter langsomt ned stempelet. Ferdig!

Mokka- og pressobryggere
Kaffekverner
Ta kaffebryggingen til neste nivå ved å male dine egne kaffebønner. Da kommer smakene virkelig til sin rett, og du får en enda bedre kaffeopplevelse. Velg gjerne en kvern der du kan justere malingsgraden. Moka og espresso krever for eksempel finmalt kaffe, mens presskannekaffe bør males medium/grovt. Bruk gjerne Cerveras guide – «best i test kaffekvern» – for å enkelt finne den beste kvernen for deg.