/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Innhøstingsfest

På tide å lage og lagre maten etter sommerens innhøsting.
Innhøstingsfest
Innhøstingsfest
Det er på høy tid for innhøstingsfest! Det er nå vi endelig får nyte alt det gode som den lange og fruktbare sommeren har ført med seg. På mange måter er dette kjøkkenets storhetstid, og det er nå vi både lager og lagrer maten. Den herlige høsten nærmer seg - så sørg for å nyte den fantastiske innhøstingssesongen!

Matlaging

Rotfrukter, artisjokk, gresskar, eggplanter, salater - listen over alle godsakene fra naturen som kan høstes nå kan bli lang. Lag luksuriøse rotfruktpytter, gratenger eller ovnsbakte rotfrukter i alle mulige vakre farger som du serverer med godt kjøtt og en fyldig saus. Hvorfor ikke lage sunne og supergode rotfruktchips i airfryeren din? Det er bare å skive rotfrukten (eller bare poteten for den saks skyld!) du liker supertynt med en mandolin og deretter kjøre den i ca. 25 minutter på 160-170 grader i airfryeren. Av gresskar kan du for eksempel lage gode fyldige supper som du serverer med nybakt brød. Hvorfor ikke prøve å gratinere eller panere aubergine med sprø panko? De siste årene har kålen gjort et comeback i den trendige matlagingen, og vi lager gjerne mye med forskjellige typer kål som vi høster inn på denne tiden av året. I tillegg til å gjenopplive en gammel klassiker som kålpudding, prøv å lage spennende japanske kålpannekaker, valgfri rett med spisskål, en massert brokkoli, grønnkålpesto, fritert blomkål (også den i airfryer!) eller en taco som serveres i freshe kålblader. Ja, kål-listen kan gjøres lang.

Baking

Hvis innhøstingssesongen er matlagingens storhetstid, er ikke bakingen dårligere. Faktisk er det på denne tiden av året det høstes inn masse godt fra fruktriket som passer perfekt som dessert. De fleste tenker kanskje på epler - eplepai, eplekake, syrlige epler med krem og smuler og alt som hører til. Men nå er det også sesong for noen av de beste bærene våre! Bjørnebær for eksempel - et luksuriøst og vakkert bær som vi bruker alt for lite. Hvorfor ikke lage en bjørnebærpai eller kanskje prøve deg på å lage Tareq Taylors elegante sitronmazarin med bjørnebær? Eller en klassisk blåbærpai. Også solbær, multer og bringebær er det sesong for nå - bær som du kan bake mange kreative bakverk og desserter av!

Sopplukking

Selv i skogen er det en helt spesiell innhøstingsfest - den store soppsesongen er endelig her! Er det noe som gjør oss nordmenn lykkeligere enn å finne sopp i skogen - nei, omtrent ikke! Særlig hvis soppen kommer fra det hemmelige soppstedet som du kommer til å ta med deg i graven. Enten du er en kantarell-, steinsopp eller skivesopp-person, finnes det en sopp for alle - og uendelige måter å servere dem på. Alt fra smørstekt sopp på et ristet brød til en kremet sopprisotto - eller en fyldig soppsuppe.

Lagring & oppbevaring

I tillegg til selve innhøstingen av frukt og grønt fra naturen er lagringen og oppbevaring av den kanskje det aller viktigste. Vi høster oftest alt på en gang, men langt ifra alt fortæres med en gang. Derfor er det alfa og omega når det kommer til å få alt det gode fra naturen til å holde seg - og forbli godt.
Rotfrukter oppbevares for eksempel kjølig og mørkt, gjerne i en kjølig mat- eller jordkjeller. Finner du det optimale oppbevaringsstedet kan du faktisk oppbevare rotfrukter helt inn på våren neste år. Bær og frukt renses før de fryses eller tørkes - eller lages kompott eller saft av som du oppbevarer i store glass og flasker. Sopp kan også fryses, men kan risikere å smake bittert hvis det har vært fryst for lenge. Invester heller i en sopptørker - det får soppsmaken til å i prinsippet forbli intakt. Visse kål- og salatsorter er vanskelige å fryse og bør i stedet spises så fort som mulig, men du kan vakuumpakke det som bør spises ferskt. På den måten kan du nyte det noen uker lengre som nyhøstet!