/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Fermenter mer!

Alt om hvordan du fermenterer grønnsaker
Fermenter mer!
Fermenter mer!
Å fermentere (altså gjæring med melkesyre) blir stadig mer populært – vi lager mer kimchi, pickles og surkål enn vi noen gang har gjort. Bortsett fra at resultatet blir utrolig godt, er det også en enkel måte å ta vare på årets innhøsting og forlenge råvarenes livstid. Det tar litt tid, men på den andre siden går prosessen av seg selv!

5 tips ved fermentering

1. Sørg for at alle redskaper, glass og overflater er ordentlig rengjort før du begynner fermenteringsprosessen. Dette hjelper til å forhindre uønskede bakterier eller mugg fra å ødelegge fermenteringen.
2. Visse grønnsaker passer bedre for fermentering enn andre. Fine grønnsaker å begynne med inkluderer hvitkål, rødkål, gulrøtter og blomkål.
3. Bruk rett mengde salt for å lage en saltlake. Saltlaken hjelper til å skape et miljø der de gode melkesyrebakteriene kan trives og forhindrer dårlige bakterier fra å vokse. Vanligvis brukes cirka 2% til 3% salt i forhold til vekten av grønnsakene og vannet som brukes for å lage saltlaken.
4. Når du plasserer grønnsakene dine i fermenteringsbeholderen er det viktig å sørge for at de er helt dekket av saltlaken. Dette hindrer at luft kommer i kontakt med grønnsakene og reduserer risikoen for dannelse av mugg. Du kan bruke en brettbar plastskive eller en tyngde for å holde grønnsakene nede i saltlaken.
5. Fermentering er en prosess som tar tid. La grønnsakene fermentere i romtemperatur i minst noen dager, opptil flere uker, avhengig av dine preferanser. Jo lengre fermenteringstid, desto syrligere vil smaken bli. Husk å smake på grønnsakene i løpet av prosessen for å oppdage når de oppnår den ønskede smaken og konsistensen.
Når du er fornøyd med fermenteringen kan du oppbevare de fermenterte grønnsakene dine i lufttette bokser eller glassbeholdere i kjøleskapet. Den kalde temperaturen gjør fermenteringsprosessen langsommere og hjelper til å bevare grønnsakene. Pass på at beholderen er ordentlig forseglet slik at ikke syre trenger inn.
Enkel oppskrift på fermentert rødkål:
INGREDIENSER
1,5 rødkålhode
2,5 epler
22 korianderfrø
3 ss salt
15 enebær
1 liter vann
1. Del rødkålen fint, kjerne ut og riv eplene.
2. Morte krydderet.
3. Bland alt i en stor skål, “massere” gjerne kålen for å frigjøre alle væsker.
4. Pakk kålblandingen tett i fermenteringssettet og hell på vannet.
5. Legg på de keramiske steinene. Fjern eventuelle rester rundt åpningen. Lukk boksen og fyll luftslusen med vann.
6. Smak av jevnlig og hell opp kålen i en lufttett boks når du er fornøyd med smaken.