Safte & sylte
Den store guiden
Det er på sensommeren vi tar vare på årets innhøstede råvarer. Å lage eget syltetøy, marmelade og saft er for eksempel en fantastisk måte å bevare sommerens smaker på, slik at du kan nyte dem også i de kaldere månedene.
Her er vår store guide for safting og sylting!
Fine produkter å ha hjemme
1. Forberedelser
- Plukk og rens frukt og bær. Skyll dem nøye for å fjerne smuss og eventuelle skadedyr. Til enkelte oppskrifter kan det være behov for å skrelle eller kjerne ut frukten.
- Steriliser glass og flasker ved å koke dem i vann i 10 minutter eller varme dem i ovnen på 100°C i minst 15 minutter. Dette for å unngå bakteriedannelse.
2. Sikre utstyret på kjøkkenet
- Å safte og sylte krever ofte mange momenter og en del utstyr. Sørg for at du har for eksempel kjeler, sil, silduk, sleiv, saftkoker, glass eller flasker med et tett lokk.
3. På tide å koke!
- Hvis du skal lage saft er tommelfingerregelen omtrent 1 liter vann per 2 kg bær. Legg bærene eller frukten i en romslig kjele og tilsett vann.
- Kok opp og la det småkoke i cirka 10-15 minutter til bærene er myke og har sluppet mye væske.
- Også for syltetøy og marmelade bør du legge frukten eller bærene i en stor kjele. Tilsett sukker – mengden avhenger av oppskriften, men ofte er det like mye sukker som frukt i vekt.
- Kok opp og la det småkoke til blandingen tykner. Vanligvis tar dette 10-20 minutter for syltetøy og opptil 1 time for marmelade.
4. Sil og skum av
- Hvis du lager saft: Hell den kokte bærblandingen gjennom en silduk eller en finmasket sil for å separere saften fra det faste materialet. La det renne av helt uten å presse, for å få en klar saft.
- Ved tilberedning av syltetøy eller marmelade bør du i stedet skumme av eventuelt skum som danner seg på overflaten, for å få en klarere konsistens.
5. Smakssetting - og ikke glem sitronsyre!
- Tilsett sukker til den silte saften, ca 500-700 g per liter saft, avhengig av ønsket sødme. Hvis du vil ha litt mer syrlighet i saften, bør du redusere mengden sukker. Husk at for mye sukker kan gjøre saften tynn og smakløs!
- Sitronsyre er en sentral ingrediens når du safter og sylter, for ekstra holdbarhet og smak. Det holder med ca 1 ts sitronsyre per liter saft.
- Når du har tilsatt sukkeret og sitronsyren i saften er det på tide å koke opp igjen til sukkeret har løst seg helt opp.
- Hvis du lager syltetøt eller marmelade, kan du tilsette eventuellt sitronsaft for smak og holdbarhet.
- Ikke glem å gjøre en geléprøve når du koker syltetøy ved å legge en klikk syltetøy på en kald tallerken – hvis den ikke flyter sammen er det klart!
6. Oppbevaring av syltetøy & saft
- Nå er det på tide å finne frem de sterile flaskene eller glassene. Hell i den varme saften, syltetøyet eller marmeladen. Fyll dem helt opp til kanten for å minimere luft. Lukk umiddelbart med et tett lokk.
- La glassene eller flaskene avkjøles helt før du setter dem til oppbevaring.
- Oppbevar det du har laget, kjølig og mørkt. Uåpnede glass og flasker kan holde seg i flere måneder, mens åpnet innhold bør oppbevares i kjøleskap og konsumeres innen noen uker.
Glass & flasker til syltetøy & saft
Slik lager du saft med en saftkoker (ca 1 liter saft):
- 1 kg valgfri bær
- 400 g sukker
1. Forbered saftkokeren. Fyll den nederste delen av saftkokeren med vann, opp til det markerte nivået.
2. Fyll bærbeholderen. Legg bærene dine (f.eks. bringebær, rips eller blåbær) i den øverste beholderen. Du kan blande forskjellige bær hvis du vil. Hell sukkeret over bærene.
3. Monter saftkokeren. Plasser bærbeholderen på saftkokeren og sett på lokket. Sørg for at slangen fra den midterste beholderen er stengt (klemme på).
4. Kok opp. Sett saftkokeren på komfyren og la vannet i den nederste delen koke opp. Når vannet koker, begynner dampen å stige opp gjennom beholderne og trekker ut saften fra bærene.
5. Samle opp saften. Etter ca 40-60 minutter, avhengig av mengden bær, begynner saften å renne ned i den midterste beholderen. Åpne slangen og tapp opp saften i rengjorte flasker eller glass.
6. Lukk flaskene. Lukk flaskene umiddelbart mens saften er varm for å skape en vakuumforsegling.
7. Oppbevaring. Oppbevar den ferdige saften kaldt og mørkt. Den holder lenge hvis den er godt forseglet.