/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

SemmelprinsessekakeKARDEMOMMEKAKEBUNN 50 g smør1 dl melk165 g egg (ca 3 stk)225 g strøsukker (2,5 dl)1 ts vaniljesukker210 g hvetemel (3,5 dl)2 ts bakepulver1 ts kardemommekjerner, nymalte1 krm saltKARDEMOMMEKREM5 dl melk2 ts kardemommekjerner, nymalte90 g eggeplommer (ca 5-6 stk)100 g strøsukker (ca 1 dl)0,5 ts vaniljesukker35 g maisstivelse, f.eks. Maizena (ca 5 ss)20 g smør0,5 krm saltTIL MONTERING5 dl kremfløteSukkerlake til å pensle bunnene med (kok opp 1 dl strøsukker med 1 dl vann)DEKORASJONMinisemlor (Oppskrift)Hakkede hasselnøtterMandelflakNymalt kardemommeFerske bringebærOxalisMelis
Fremgangsmåte:BunnSett ovnen på 175 grader. Kle en springform (ca 24 cm) med bakepapir i bunnen og rundt kantene. Stryk et tynt lag med matolje utover kantene for å få bakepapiret til å feste seg ordentlig.Smelt smøret i en kasserolle og hell oppi melken.Visp egg, strøsukker og vaniljesukker løst og porøst.Bland hvetemel, bakepulver og kardemomme. Sikt ned litt av gangen i eggeblandingen og vend sammen med en slikkepott, vekselvis med smørmelken. Tilsett til slutt saltet.Hell røren i formen og stek midt i ovnen i ca 30 minutter. Kontroller at kaken er klar med en prøvestikke, den skal ikke være klebrig i midten.La kaken avkjøles helt før du skjærer i den. MandelfyllBland sammen alle ingredienser, bortsett fra melken, til en masse i en foodprosessor eller for hånd. Hell oppi melken litt av gangen og bland godt til du har et fint, jevnt fyll. Fyll en sprøytepose. KremenKok opp melken i en kasserolle sammen med kardemommen. Ta bort fra platen og la den trekke i 5-10 minutter.Visp sammen eggeplommer, strøsukker, vaniljesukker og maisstivelse i en skål. Sil deretter ned kardemommemelken i røren.Hell blandingen i en ren kasserolle og kok forsiktig opp kremen under stadig omrøring. La koke i ca 1 minutt til den har tyknet.Ta kasserollen fra platen, rør i smøret og tilsett saltet.La kremen avkjøles. Oppbevar i kjøleskapet. Montere kakenDel kakebunnen i tre like tykke deler.Visp fløten fast, men ikke for hard. Vend inn halvparten av den vispede kremen med halvparten av kardemommekremen.Legg en av kakebunnene på et kakebrett alternativt kakefat som du ønsker å bruke, og pensle på et tynt lag med sukkerlake.Sprøyt ut en vegg med to runder med vispet krem og bre deretter på med et lag med mandelfyll inni, etterfulgt av et lag med kardemommekremen som ikke er blandet med fløtekremen. Topp med et tynt lag med krem.Legg deretter på neste bunn, pensle på sukkerlake og sprøyt ut en vegg av krem. Tilsett en stor klikk med mandelfyll på midten av bunnen. Legg deretter på resterende krem og bre ut til en rund kuppel.Legg på den siste bunnen, pensle også denne med sukkerlake og form forsiktig til en rund kuppel. Stryk til slutt hele kaken med resten av kremen slik at hele kaken er kledd et tynt lag med krem.Kjevle ut marsipanen, ca 0,5 cm tykt, stanse ut en sirkel med en diameter på ca 12 cm og plasser på midten av kaken. Dekk hele kaken med marsipanen. Skjær deretter bort kantene som er til overs rundt kaken, etterfulgt av noen kryss på midten av kaken for å lage en “åpning” på kakelokket.Dekorer kaken ved å plassere ut noen minisemlor (hele eller delt på midten) sammen med bringebær, hakkede hasselnøtter, mandelflak, nymalt kardemomme og oxalis.Pudre over melis.Til slutt, server og nyt! Aller helst etter ca 6 timer når kaken har rukket å trekke og server helst samme dag eller dagen etter.

Semmelprinsessekake

Semmelprinessekake er en kombinasjon av to favoritter - semla (svenskenes svar på fastelavnsboller) og prinsessekake. Den består av kardemommebunn, fylt med kardemommekrem og mandel, dekket med hvit marsipan og dekorert med minisemlor. Semmelprinsessekake er et lekkert og elegant alternativ til den klassiske fastelavnsbollen og er perfekt for deg som elsker å bake og ferie høytider.
Semmelprinsessekake
Ingredienser
KARDEMOMMEKAKEBUNN
50 g smør
1 dl melk
165 g egg (ca 3 stk)
225 g strøsukker (2,5 dl)
1 ts vaniljesukker
210 g hvetemel (3,5 dl)
2 ts bakepulver
1 ts kardemommekjerner, nymalte
1 krm salt
KARDEMOMMEKREM
5 dl melk
2 ts kardemommekjerner, nymalte
90 g eggeplommer (ca 5-6 stk)
100 g strøsukker (ca 1 dl)
0,5 ts vaniljesukker
35 g maisstivelse, f.eks. Maizena (ca 5 ss)
20 g smør
0,5 krm salt
TIL MONTERING
5 dl kremfløte
Sukkerlake til å pensle bunnene med (kok opp 1 dl strøsukker med 1 dl vann)
DEKORASJON
Minisemlor (Oppskrift)
Hakkede hasselnøtter
Mandelflak
Nymalt kardemomme
Ferske bringebær
Oxalis
Melis

Fremgangsmåte:

Bunn
 1. Sett ovnen på 175 grader. Kle en springform (ca 24 cm) med bakepapir i bunnen og rundt kantene. Stryk et tynt lag med matolje utover kantene for å få bakepapiret til å feste seg ordentlig.
 2. Smelt smøret i en kasserolle og hell oppi melken.
 3. Visp egg, strøsukker og vaniljesukker løst og porøst.
 4. Bland hvetemel, bakepulver og kardemomme. Sikt ned litt av gangen i eggeblandingen og vend sammen med en slikkepott, vekselvis med smørmelken. Tilsett til slutt saltet.
 5. Hell røren i formen og stek midt i ovnen i ca 30 minutter. Kontroller at kaken er klar med en prøvestikke, den skal ikke være klebrig i midten.
 6. La kaken avkjøles helt før du skjærer i den.

Mandelfyll
 1. Bland sammen alle ingredienser, bortsett fra melken, til en masse i en foodprosessor eller for hånd. Hell oppi melken litt av gangen og bland godt til du har et fint, jevnt fyll. Fyll en sprøytepose.

Kremen
 1. Kok opp melken i en kasserolle sammen med kardemommen. Ta bort fra platen og la den trekke i 5-10 minutter.
 2. Visp sammen eggeplommer, strøsukker, vaniljesukker og maisstivelse i en skål. Sil deretter ned kardemommemelken i røren.
 3. Hell blandingen i en ren kasserolle og kok forsiktig opp kremen under stadig omrøring. La koke i ca 1 minutt til den har tyknet.
 4. Ta kasserollen fra platen, rør i smøret og tilsett saltet.
 5. La kremen avkjøles. Oppbevar i kjøleskapet.

Montere kaken
 1. Del kakebunnen i tre like tykke deler.
 2. Visp fløten fast, men ikke for hard. Vend inn halvparten av den vispede kremen med halvparten av kardemommekremen.
 3. Legg en av kakebunnene på et kakebrett alternativt kakefat som du ønsker å bruke, og pensle på et tynt lag med sukkerlake.
 4. Sprøyt ut en vegg med to runder med vispet krem og bre deretter på med et lag med mandelfyll inni, etterfulgt av et lag med kardemommekremen som ikke er blandet med fløtekremen. Topp med et tynt lag med krem.
 5. Legg deretter på neste bunn, pensle på sukkerlake og sprøyt ut en vegg av krem. Tilsett en stor klikk med mandelfyll på midten av bunnen. Legg deretter på resterende krem og bre ut til en rund kuppel.
 6. Legg på den siste bunnen, pensle også denne med sukkerlake og form forsiktig til en rund kuppel. Stryk til slutt hele kaken med resten av kremen slik at hele kaken er kledd et tynt lag med krem.
 7. Kjevle ut marsipanen, ca 0,5 cm tykt, stanse ut en sirkel med en diameter på ca 12 cm og plasser på midten av kaken. Dekk hele kaken med marsipanen. Skjær deretter bort kantene som er til overs rundt kaken, etterfulgt av noen kryss på midten av kaken for å lage en “åpning” på kakelokket.
 8. Dekorer kaken ved å plassere ut noen minisemlor (hele eller delt på midten) sammen med bringebær, hakkede hasselnøtter, mandelflak, nymalt kardemomme og oxalis.Pudre over melis.
 9. Til slutt, server og nyt! Aller helst etter ca 6 timer når kaken har rukket å trekke og server helst samme dag eller dagen etter.