
Denne oppskriften gir to herlige semmelkranser og også noen minisemlor. Frys den ene så har du sikret deg til to kaffeselskaper - fungerer også utmerket å halvere oppskriften hvis du bare ønsker å lage en!
Minisemlor / semmelkrans
Denne oppskriften gir to herlige semmelkranser og også noen minisemlor. Frys den ene så har du sikret deg til to kaffeselskaper - fungerer også utmerket å halvere oppskriften hvis du bare ønsker å lage en!
Ingredienser
HVETEBOLLER
50 g gjær
5 dl romtemperert melk
1,5 dl strøsukker
1 krm vaniljepulver
1 ts vaniljesukker
2 ts kardemommekjerner, nymalte
1 egg
150 g romtemperert smør
780 g Manitoba Cream mel/Hvetemel
1 ts salt
MANDELFYLL
(Tips! Halver følgende oppskrift hvis du kun ønsker å lage en krans og frys deretter inn den andre)
400 g mandelmasse
1 ss kardemommekjerner, nymalte
2,5 ss vaniljesukker
50 g hakkede hasselnøtter/eller mandler
1 dl malt mandel eller mandelmel
1,5 dl melis
1,25 dl melk
TOPPING
5 dl kremfløte per semmelkrans
1 ts vaniljesukker
Ristede mandelflak
Hakkede hasselnøtter
Nymalt kardemomme
Oxalis
Melis
Hveteboller
- Smul gjæret i en bolle tilhørende en kjøkkenassistent. Hell deretter litt av melken på gjæren og bland til gjæren løses helt opp i melken.
- Tilsett deretter resterende melk, strøsukker, vaniljepulver, vaniljesukker og den nymalte kardemommen sammen med litt av smøret og halvparten av melet.
- Jobb sammen til en klebrig deig og tilsett alt ettersom resterende del av smøret og melet. Tilsett saltet når deigen har blitt jobbet sammen en stund.
- Elte ordentlig i minst 10 minutter med maskin eller dobbelt så lenge for hånd.
- La bollene heve under en bakeduk i ca 2 timer avhengig av temperaturen på kjøkkenet ditt. Hevingen er klar når deigen spretter tilbake når du kjenner lett på den.
- Legg ut deigen på et melet bakebord og del opp deigen i like store deler, 75 g stykk til kransene og noen minsemlor på 25 g stykk. Form til faste boller. Plasser deretter de større i sirkel med jevnt mellomrom på et bakebrett med bakepapir, slik at de danner en krans. Samt de mindre på et eget brett og la heve i ca 30 min.
- Stek deretter bollene midt i ovnen i ca 10-12 min, 200° grader. La bollene avkjøles.
Mandelfyll
- Bland sammen alle ingredienser, bortsett fra melken, til en masse i en foodprosessor eller for hånd. Hell oppi melken litt av gangen og blande godt til du har et fint, jevnt fyll. Fyll en sprøytepose.
Montering
- Skjær ut et triangulært lokk av bollene på kransen og minisemlor’ne og fyll godt med mandelfyll. Visp fløten med vaniljesukkeret til krem, fyll i en sprøytepose med stor stjernetipp og sprøyt deretter ut kremen og legg på lokket.
- Strø over hakkede hasselnøtter, mandelflak og pudre over godt med melis. Topp deretter med litt oxalis og nymalt kardemomme.
- Til slutt, server og nyt!