5 dl kaldt vann25 g gjær150 g fersk surdeig på fullkornshvete2 ss chiafrø2 ss brødsirup 12,5 dl (750 g) Rustique, stenmalt siktet vårhvetemel2,5 ts flaksalt1,5 ss oliven-/rapsoljeStekesnøre for å forme brødene til gresskarVårløk for å etterligne gresskarstilker
Fremgangsmåte1. Smul gjæren i en skål som tilhører en kjøkkenassistent. 2. Hell en del av det kalde vannet over gjæren og rør rundt med en slikkepott til den har løst seg helt opp, tilsett deretter resterende del av vannet.3. Tilsett deretter sirup og chiafrø sammen med to tredjedeler av melet. 4. Begynn å jobb sammen en smidig deig og tilsett resterende mel litt etterhvert. Tilsett også saltet mot slutten når deigen er godt jobbet sammen. La deigen jobbes sammen ytterligere ca 12 min fra alt melet har blitt tilsatt. 5. Form deigen jevn og fin. La den deretter heve i oljet skål, dekt med plastfolie i ca 60 min. 6. Brett inn deigens sider og snu deigen opp ned i skålen. Hev ytterligere i 60 min. 7. Plasser et grytelokk på et bakepapir og tegn rundt for så å klippe ut.8. Legg opp deigen på en lett melet bakebenk. Del deigen i to. Del den ene halvparten til fire jevnstore biter (vei opp for mer eksakte biter). Rull varsomt til et stort etterfulgt av fire mindre brød.9. Klipp jevnlange lengder av stekesnøret og dypp dem i olje. Legg dem ut så de krysser over hverandre på det runde ferdigklipte bakepapiret samt et ark på et stekebrett for de mindre. Knyt sammen stekesnøret krysset over hverandre rundt brødene, slik at de former striper likt et gresskar. Klipp av endene og sikt over mel. 10. Dekk brødene med en bakeduk og la dem heve i ca 45-60 min.11. Sett ovnen på 250°c og forvarm gryten. 12. Ta ut gryten og plasser det store brødet i gryten med lokket på, sett deretter tilbake gryten i bunnen av ovnen. Senk temperaturen til 225°c og stek brødene på stekebrettet ovenfor gryten i ovnen i ca. 25-30 min – til de har blitt gyldene på både overflaten og undersiden. 13. Ta ut stekebrettet med de mindre gresskarbrødene når de er ferdigstekte og ta samtidig av lokket på gryten, senk temperaturen til 175°c og stek i ytterligere ca 20 min.14. Ta til slutt ut grytebrødet og la det savkjøles sammen med de mindre. Klipp av stekesnøret fra brødene og trykk ned vårløk for å etterligne gresskarstilker. 15. Server og nyt gresskarlignende brød. Perfekte å bruke til halloweenfeiringen!
Gresskarbrød
Ingredienser
5 dl kaldt vann
25 g gjær
150 g fersk surdeig på fullkornshvete
2 ss chiafrø
2 ss brødsirup
12,5 dl (750 g) Rustique, stenmalt siktet vårhvetemel
2,5 ts flaksalt
1,5 ss oliven-/rapsolje
Stekesnøre for å forme brødene til gresskar
Vårløk for å etterligne gresskarstilker
Fremgangsmåte
1. Smul gjæren i en skål som tilhører en kjøkkenassistent.
2. Hell en del av det kalde vannet over gjæren og rør rundt med en slikkepott til den har løst seg helt opp, tilsett deretter resterende del av vannet.
3. Tilsett deretter sirup og chiafrø sammen med to tredjedeler av melet.
4. Begynn å jobb sammen en smidig deig og tilsett resterende mel litt etterhvert. Tilsett også saltet mot slutten når deigen er godt jobbet sammen. La deigen jobbes sammen ytterligere ca 12 min fra alt melet har blitt tilsatt.
5. Form deigen jevn og fin. La den deretter heve i oljet skål, dekt med plastfolie i ca 60 min.
6. Brett inn deigens sider og snu deigen opp ned i skålen. Hev ytterligere i 60 min.
7. Plasser et grytelokk på et bakepapir og tegn rundt for så å klippe ut.
8. Legg opp deigen på en lett melet bakebenk. Del deigen i to. Del den ene halvparten til fire jevnstore biter (vei opp for mer eksakte biter). Rull varsomt til et stort etterfulgt av fire mindre brød.
9. Klipp jevnlange lengder av stekesnøret og dypp dem i olje. Legg dem ut så de krysser over hverandre på det runde ferdigklipte bakepapiret samt et ark på et stekebrett for de mindre. Knyt sammen stekesnøret krysset over hverandre rundt brødene, slik at de former striper likt et gresskar. Klipp av endene og sikt over mel.
10. Dekk brødene med en bakeduk og la dem heve i ca 45-60 min.
11. Sett ovnen på 250°c og forvarm gryten.
12. Ta ut gryten og plasser det store brødet i gryten med lokket på, sett deretter tilbake gryten i bunnen av ovnen. Senk temperaturen til 225°c og stek brødene på stekebrettet ovenfor gryten i ovnen i ca. 25-30 min – til de har blitt gyldene på både overflaten og undersiden.
13. Ta ut stekebrettet med de mindre gresskarbrødene når de er ferdigstekte og ta samtidig av lokket på gryten, senk temperaturen til 175°c og stek i ytterligere ca 20 min.
14. Ta til slutt ut grytebrødet og la det savkjøles sammen med de mindre. Klipp av stekesnøret fra brødene og trykk ned vårløk for å etterligne gresskarstilker.
15. Server og nyt gresskarlignende brød. Perfekte å bruke til halloweenfeiringen!