/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Vedlikeholdstips

Ta vare på og forleng levetiden til tingene dine
Vedlikeholdstips
Vedlikeholdstips
For å oppnå lengst mulig holdbarhet på produktene dine er det en grundleggene regel: Invester i kvalitet og ikke kjøp bruk og kast produkter som du må bytte ut etter bare et par år. Det gagner verken deg eller miløet. Om du velger gode produkter med lang holdbarhet, kan du med riktig pleie sørge for at du ikke trenger å bytte dem på mange år fremover - kansje du aldri må erstatte dem i det hele tatt!

Her har vi samlet noen praktiske råd og smarte triks som forlenger holdbarheten til noen av husholdingens vanligste produkter.
 

Stekepanner

Det viktigste rådet vi kan gi deg for at stekepannen skal ha lengst mulig levetid, er å ikke utsette rengjøringen. Vask alltid stekepannen umiddelbart etter at den er avjkølt etter bruk (hvis du vasker den mens den er rykende varm, kan den slå seg).
Tenk også på å oppbevare stekpannene med varsomhet. Hvis du hardem stablet i en skuff, kan det være lurt å bruke en pannebeskytter mellom pannene. Husk også å alltid rengjøre i henhold til pleieinstruksjonene. En god polering som fungerer på flere materialer anbefales å ha hjemme.
Vedlikeholdstips - Ta vare på og forleng levetiden til tingene dine

Støpejern

Allmenne pleietips
- Ikke vask en støpejernspanne med vaskemiddel, den fjerner fetter som har samlet seg i porene og som gir pannen dens non-stick egenskaper.
- Server gjerne rett fra en støpejernspanne, men oppbevar aldri mat i den.
- La aldri støpejernspannen bli stående våt, men tørk den umiddelbart. 

Forleng levetiden
- Har støpejernspannen din begynt å ruste? Ta det med ro! Børst av den med litt stålull og tørk av rustpartiklene med litt kjøkkenpapir. Brenn deretter pannen inn igjen (ikke glem undersiden).
- Du kan grovrengjøre pannen din ved å fylle den med ca 0,5 grovt salt og plassere den på en varm kokeplate. Rør et par ganger og kast deretter saltet som har absorbert fett og smuss fra stekepannen. Brenn inn stekepannen når rengjøringen er fullført.

Hvordan brenner man inn en støpejernspanne?
Stryk et tynt lag med nøytral olje over stekepannen og varm den på høy varme i ca 10 minutter. Ferdig!

Karbonstål

Allmenne pleietips
- Forsikre deg om att stekepannen er ordentlig innbrendt før du begynner å laga mat i den.
- Ikke vask karbonstålpannen med vaskemiddel, varmt vann er bra nok!
- Ikke la karbonstålpannen stå våt, tørk den umiddelbart etter før å forhindre rust. Bare noen få minutter i bløt kan føre til att stålet oksiderer og begynner å ruste.
Forleng levetiden
- Fjern fastbrente matflekker ved hjelp av en stålbørste, det harde materialet klarer det utan problemer.
- Hvis karbonstålpannen har begynt å ruste, kan du børste av den med stålull og tørke av rustpartiklene med kjøkkenpapir. Brenn deretter inn pannen igjen. 
- Ikke bruk karbonstålpannen til å steke syrlige råvarer, det frigjør mer jern fra pannen. Detta slites på belegget, gir en dårligere stekeflate og får maten til å smake jern.
- Ikke utsett stekepannen for raske temperaturendringer, da dette kan føre til att karbonstålet slår seg. Dette er spesielt viktig å huske hvis du har en induksjonkomfyr, da karbonstål er veldig magnetisk og reagerer raskere enn mange andre materialer på en indusjonkomfyr.
Vedlikeholdstips - Ta vare på og forleng levetiden til tingene dine
Hvordan brenner man inn en karbonstålpanne?
Det enkleste er faktiskt å brenne inn en karbonstålpanne over åpen ild, enten utendørs eller oven en gasskomfyr, men selvfølgelig fungerer det også over komfyr. Teknikken er den samme uansett hvilken varmekilde du velger, men hvis du brenner den inn over en komfyr, bør du ikke prøve å brenne inn kantene på stekepannen.
1. Pass på at stekepannen er ren og tørr, og varm den til den begynner å ryke lett. 
2. Smør et tynt lag med nøytral olje i stekepannen. Pannen blir veldig varm under prosessen, så bruk gjerne en pinsett eller ligenende for å hålde i kluten med olje.
3. Fortsett å stryke på flere lag med olje, ca 5-6 lag er vanligvis nok, i den varme stekepannen til den er helt svart. 
4. La pannen avkjøles og tørk av overflødig olje.

Rustfritt

Almenne pleietips
 - Bruk alltid vaskemiddel når du rengjør en stekepanne i rustfritt stål. Den vanligste årsaken til at maten brenner seg fast er at det er mat- og fettpartikler igjen i pannen. 
- Mat som har brent fast skrubbes enklest bort med grove siden på en rengjøringssvamp.
- Vær ekstra nøye med rengjøringen hvis du har stekt noe som innehålder mye syre, som eddik eller ketchup. Syren kan korredere stålet og muliggjør rustangrep.

Forleng levetiden
- Hvis pannen i rustfritt stål har fått mørke flekker og prikker, er det sannsynligvis kalkavleiringer som har oppstått som et resultat av hardt vann. Kok ut karet med en edditkoppløsning som består av to til tre spisekjeer eddik (12%) per liter vann. Vask deretter stekepannen som vanlig og tørk.
- Salt og saltoppløsninger kan skape små hvite eller grå flekker i rustfritt stål, så salt aldri før innholdet har kokt opp. Hvis det har dannet seg flekker, kan du koke opp karet med en eddiksoppløsning eller fukte et kjøkkenpapir med litt vann och eddik. 
- Hvis en stekepanne i rustfritt stål utsetter for raske temperaturendinger, kan den bli flammete og "regnbuefarget". Misfargingen forsvinner etter noen gangers bruk, men kan også pusses vekk med kjøkkenpapir fuktet med litt vann og eddik (12%).
Vedlikeholdstips - Ta vare på og forleng levetiden til tingene dine

Kniver

En kvalitetskniv holder veldig lenge hvis du tar godt vare på den! For å gi kniven de beste forutsetningene, er det et par ting du må huske på. Først og fremst: oppbevar aldri knivene dine løst i en kjøkkenskuff. Det er både farlig og gir unødvendig slitasje på knivene. Heng dem i stedet opp på en magnetlist eller sett dem i en knivblokk. Hvis du absolutt vil ha knivene i en skuff, bør du oppbevare dem i et etui eller i en knivinnsats.

Almenne pleietips
- Vask alltid kniven din for hånd. Slipemiddelet i oppvaskmaskingen gjør knivene sløve.
- Tørk alltid av kniven umiddelbart etter rengjøring for å redusere risikoen for rust.
- Kun kutt på sjkærebrett, aldri mot kjøkkenbenken eller tallerkenen. Kniveggen skades hvis du kutter på for hardt materiale.
- Dra aldri den skarpe siden av kniven langs skjærebrettet for å skrape av de opphakkede råvarene, bruk ryggen i stedet.
Vedlikeholdstips - Ta vare på og forleng levetiden til tingene dine

Hvordan holder man kniven ordentlig skarp?

Stryking
Gjør det til en vane å alltid stryke kniven før bruk, den sliper ikke kniveggen, men hjelper den med å oppretholde sin skarpe form. Når du stryker, er det viktig at du holder kniven riktig - det er vinkelen mot slipestålet som avgjør. Europeiske kniver dras i en vinkel på 15-20 grader, mens japanske skal strykes i en vinkel på omtrent 10 grader. Når du har funnet knatvinkelen, drar du knivkanten mot slipestålet med en lett hånt et par ganger. Veksle mellom begge sider, det trenger ikke å gå fort. 

Sliping
Med en våtsliper kan du enkelt gjenskape en skarp egg på knivene. Fyll våtsliperens beholder med litt vann og dra kniven mot hjulene i sporene til den er skarp igjen! Hjulenes forskjellig grovhet gør det enkelt å oppnå ønsket resultat.

Grovsliping
Du merker når det er på tide å gi kniven din en grundigere sliping, når den på tross att du bruker et slipestål og en våtsliper, føles sløv og ikke like morsom å bruke. Du kan selv slipe den ved å bruke såkalte slipesteiner. Disse krever litt øvelse før man bli god på å håndtere dem, men til gjengjeld vil du kunne ta vare på knivene dine i mange år fremover. Orker eller vil du ikke slipe knivene sellv? Da kan du leverere dem inn for en profesjonell knivsliping.

Skjærbrett i tre

Et skjærbrett i solid tre kan du faktisk ha hele livet hvis du tar godt vare på det. Som vanlig er grunnregelen å ikke slurve med rengjøringen. Med tre er det ekstra viktig å ikke la skjærbrettet suge til seg unødvendig mye vann, så ikke la den ligge våt eller skyll unødvendig mye vann over den. 
Vedlikeholdstips - Ta vare på og forleng levetiden til tingene dine
Almenne pleietips
- Vask skjærebrettet med varmt vann og vaskemiddel så snart du er ferdig med det. 
- Oppbevar skjærebrettet tørt for å forhindre at bakterier setter seg.
- Du kan gi skjærebrettet en rask rengjøring ved å spraye det med hvit eddik eller 5% eddik. Tørk deretter av med kjøkkenpapir.

Forleng levetiden
- Olje in skjærebrettet regelmessig. Det tetter porene i treet og gir en ekstra beskyttelse mot fukt og bakterier. Bruk en olje som er livsmiddegodkjent, helst lin- eller parafinolje. Selve oljingen er enklest å gjøre ved å smøre inn hela brettet med olje (ikke glem undersiden). La virke i 15-20 minutter og tørk deretter av overflødig olje.
- Har skjærebrettet ditt får vanskelige flekker? Skrubb den med grovt salt! La virke i 30 minutter og skyll deretter av.
- Hvis skjærebrettet har begynt å lukte, kan du helle bikarbonat eller bakepulver over skjærebrettet. La det virke i ca 10 minutter, og vask deretter brettet som vanlig. 
- Når du har hatt skjærebrettet i mange år, vil bruken ha satt sitt preg. Da kan du slipe eller pusse overflaten for å få frem en ny overflate.

Messing

Interiørdetaljer i messing er både stilige og klassiske og finnes idag i nesten alle norske hjem - det blir i det minste mer vanlig. Med riktig pleie kan produktene dine leve videre fra generasjon til generasjon og samtidig beholde den samme glansen som da du kjøpte den. Ler mer her om hvordan du enkelt og effektivt kan fjerne flekker og belegg fra lysestakene og lyktene dine!
Vedlikeholdstips - Ta vare på og forleng levetiden til tingene dine

Ta vare på messingen din

Børstet messing
Stryk poleringsmiddelet Bistro for børstet messing på produktet du vil rengjøre, og bruk deretter en myk klut eller svamp til å rengjøre. Vær nøye med å tørke av produktet for å forhindre at nye flekker oppstår, det kan lett bli flammete!

Sølvbelagt messing
Bruk først og fremst sølvpoleringsklut. For vanskelige flekker, bruk poleringsmidlet Glanol for sølvbelagt messing på en myk klut og rengjør deretter produktet.
Polert messing
Påfør poleringsmidlet Glanol for polert messing med en tørr klut. Hvis lysestakene/ lyktene dine har mange flekker, kan du la produtket virke litt før du begynner å polere overflaten. Fortsett å polere til midlet er helt borte og overflaten er fin og blank. Tips: Ikke bruk vannløselig polerinsmiddel, vannet kan sette flekker på overflaten hvis du ikke tørker veldig nøye.