/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Stor Iskremmaskin guide 2024

Stor Iskremmaskin guide 2024
Stor Iskremmaskin guide 2024
En iskremmaskin er en kjøkkenmaskin som brukes til å lage hjemmelaget is på en rask og enkel måte. Ved å blande, fryse og omrøre ingrediensene til perfeksjon, gir iskremmaskiner deg mulighet til å skape kremet og smaksrik iskrem akkurat slik du vil ha den!
I vår store guide kan du lese om hvilke forskjellig typer som finnes, størrelser, hvordan en iskremmaskin fungerer, rengjøring og selvfølgelig deler vi våre beste iskremoppskrifter.

Forskjellige typer iskremmaskiner

Det finnes forskjellige typer iskremmaskiner med forskjellige størrelser og funksjonalitet. Her er de vanligeste typene:
 • Iskremmaskin med kompressor. Denne typen iskremmaskin har en innebygd frysekompressor som kjøler isblandingen. Du trenger ikke avkjøle blandingen separat før du heller den i maskinen. Kompressorismaskiner er vanligvis litt dyrere, men de gir mulighet til å lage iskrem raskt uten å avkjøle isblandingen først.
 • Iskremmaskin med frysebeholder. Denne typen iskremmaskin bruker en separat frysebeholder som avkjøles i fryseren før bruk. Frysebeholderen til iskremmaskinen må stå i fryseren i 18-24 timer før du kan begynne tilberedningen. Når frysebeholderen er kjølt ned heller du isblandingen i beholderen. Ismaskinen bruker deretter en innebygd rørearm og motor for å blande og fryse isen. Frysebeholder ismaskiner er vanligvis litt billigere i pris.
 • Manuell iskremmaskin. Disse iskremmaskinene fungerer ved at du selv sveiver rørearmen for å blande og fryse isblandingen. Du plaserer isblandingen i en beholder og bruker deretter en håndsveiv for å røre rundt og fryse isen. Manuelle iskremmaskiner er mer arbeidsintensive, men de kan være et fint alternativ hvis du ikke vil investere i en elektrisk maskin.
 • Softismaskin. En softismaskin er en spesiell type iskremmaskin som brukes for å lage kremet softis. Disse maskinene bruker en spesiell teknikk for å blande og fryse isen samtidig for å få den karakteristiske konsistensen hos softis.

Størrelsen på iskremmaskinen

Hvor stor eller liten iskremmaskin du bør kjøpe avhenger av dine spesifikke behov og preferanser. Det finnes forskjellige størrelser å velge mellom, så det er viktig å fundere på hvor mye is du vil ha mulighet til å lage av gangen.
Hvis du bare vil lage enkelte porsjoner eller mindre mengder is av gangen, kan en mindre iskremmaskin holde. Disse pleier å ha en kapasitet på rundt 0,5 til 1 liter. Hvis du på andre siden planlegger å lage større mengder is, for eksempel til fester kan det være passende å investere i en større maskin. Disse kan ha en kapasitet på 1,5 liter eller mer.
Det er også bra å overveie plassen du har tilgjengelig til maskinen. Pass på at den får plass på ditt kjøkken eller oppbevaringssted.

Slik fungerer en iskremmaskin

En iskremmaskin fungerer ved at den blander og fryser ingrediensene samtidig. Her er en generell beskrivelse av hvordan en iskremmaskin fungerer:
 1. Bland sammen iskremingrediensene (fløte, melk, sukker mm) i en skål.
 2. Avkjøl isblandingen i kjøleskapet i noen timer. Dette hjelper til med å forbedre isens smak og konsistens.
 3. Når iskremblandingen er ordentlig avkjølt monterer du iskremmaskinen i henhold til produsentens instruksjoner. Maskinen består vanligvis av en frossen skål eller en kompressor som avkjøler blandingen. Hell isblandingen i iskremmaskinen.
 4. Slå på iskremmaskinen og la den begynne å røre rundt og fryse blandingen. Det er vanligvis en motor som roterer skålen og en kjøleenhet som fryser blandingen.
 5. Iskremmaskinen rører rundt og fryser blandingen i løpet en viss tid, vanligvis 20 til 40 minutter. I løpet av denne tiden begynner blandingen å tykne og fryse til iskonsistens.
 6. Hvis du vil kan du tilsette ekstra ingredienser, som hakket sjokolade, nøtter eller frukt, på slutten av tilberedningen. Disse kommer til å fordeles jevnt i isen når den blandes.
 7. Når isen har oppnådd ønsket konsistens slår du av maskinen og tar ut den ferdige iskremen. Du kan servere den umiddelbart eller legge den over i en annen beholder for oppbevaring i frysen.

Gode tips når du skal lage iskrem i en iskremmaskin

 • Pass på å fryse ned glassbeholderen eller skålen i fryseren lenge nok før du bruker iskremmaskinen. Det sikrer at isblandingen fryser raskere og gir en bedre konsistens.
 • Kjøl ned ingrediensene, som fløte og melk, før du blander dem. Kalde ingredienser hjelper til å holde isblandingen kaldere og gjør fryseprosessen enklere.
 • Det er bra å forberede isblandingen i forveien og avkjøle den i kjøleskapet i noen timer eller over natten før du heller den i ismaskinen. Dette gir blandingen tid til å modne og smakene til å blande seg godt.
 • Vær nøye med å lese og følge produsentens instruksjoner for din spesifikke iskremmaskin. Hver maskin kan ha ulike anbefalinger for blandingstid, frysetid og innstillninger.
 • Unngå å overfylle isbeholderen eller skålen. Isen kommer til å ekspandere når den fryser, så pass på at det er nok rom for ekspansjon.
 • Når isen er klar kan den være litt myk. For å få en fastere konsistens kan du overføre den til en separat tett beholder og plassere den i fryseren i ytterligere noen timer før du serverer.
 • Sørg for å rengjøre ismaskinen nøye etter hvert bruk i henhold til produsentens anvisninger. Dette hjelper til å bevare maskinens funksjon og forhindrer at smaker blandes mellom forskjellige isblandinger.

Ulike typer is man kan lage i en iskremmaskin

 • Vanlig fløteis: Du kan bruke en base av melk, fløte, sukker og vanilje for å lage en klassisk vaniljeis. Du kan også eksperimentere med ulike smaksettinger som sjokolade, jordbær, karamell, mint eller andre favoritsmaker.
 • Gelato: Gelato er en italiensk variant av iskrem som er rikere og mer kremete enn vanlig is. Den lages med en blanding av melk, fløte, sukker og eggeplomme. Gelato kommer i mange forskjellige smaker som sjokolade, pistasje, kaffe, hasselnøtt og frukt.
 • Sorbet: Sorbet er en friskere variant av is som verken inneholder melk eller fløte. Du kan lage sorbet ved å blande fruktjuice, puré eller friske frukter med sukker og vann. Eksempeler på populære sorbeter inkluderer bringebær, sitron, pasjonsfrukt og mango.
 • Frozen yoghurt: Med hjelp av yoghurt, sukker og frukt eller bær kan du lage en sunnere variant av is, såkalt frozen yoghurt. Det er et friskere og lettere alternativ til tradisjonell iskrem.
 • Mocktailsorbet: For voksne kan du eksperimentere med å lage sorbet med smaker inspirert av cocktails. For eksempel mojito-sorbet med mynte og lime, eller jordbærdaiquiri-sorbet med jordbær og rom.

Rengjøring av en iskremmaskin

For å rengjøre en iskremmaskin følger du vanligvis disse stegene:
 1. Slå av og koble fra iskremmaskinen. Sørg for at den ikke er tilkoblet noen strømkilde før du begynner rengjøringsprosessen.
 2. Ta bort alle løse deler. Hvis iskremmaskinen din har avtakbare deler, som for eksempel en beholder, lokk, omrøringspaddel eller fryseenhet, fjern dem forsiktig.
 3. Skyll av delene. Skyll hver del i varmt vann for å fjerne eventuelle rester av isblandingen. Bruk et mildt oppvaskmiddel om det trengs og skrubb forsiktig med en myk oppvaskbørste.
 4. Rengjør fryseenheten. Hvis iskremmaskinen har en separat fryseenhet, rengjør den i henhold til produsentens instruksjoner. Det kan innebære at man avfroster enheten eller tørker av den med en fuktig klut.
 5. Tørke av. Tørk av alle deler nøye med et rent håndkle eller la dem lufttørke. Pass på at alle vanndråper eller fukt er borte før du setter sammen iskremmaskinen igjen.
 6. Monter sammen maskinen. Når alle deler er rene og tørre, monter sammen iskremmaskinen igjen i henhold til produsentens anvisninger.
 7. Oppbevar maskinen på riktig måte. Når rengjøringen er klar, sørg for å oppbevare iskremmaskinen på et tørt og rent sted der den er beskyttet fra støv og fukt.
Husk på å alltid følge produsentens spesifikke instruksjoner for rengjøring og vedlikehold av din spesifikke iskremmaskin, ettersom ulike modeller kan ha ulike anbefalinger.

Hvorfor skal jeg kjøpe en iskremmaskin?

Med en iskremmaskin kan du lage din egne hjemmelagde is med ferske ingredienser. Det gir deg full kontroll over kvaliteten på ingrediensene og du kan unngå tilsetninger og kunstige smaker som kan finnes i kjøpt iskrem. Hvis du vil spise sunnere kan du bruke naturlige ingredienser, redusere mengden sukker eller bruke alternative søtningsmidler når du lager din egen iskrem. Det gir deg mulighet til å tilpasse isen etter dine kostbehov og preferanser. Du kan også eksperimentere og skape akkurat den issmaken du liker best. På lang sikt er det ofte billigere å lage egen is sammenlignet med å kjøpe is fra butikken.

Å ha en iskremmaskin er også morsomt når du har gjester! Venner og familie kan være med og lage isen og bestemme hvordan den skal smake. Det blir en morsom aktivitet for både voksne og barn.