/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Skultuna

Skultuna produserer metallgjenstander for hverdags og fest av høyeste kvalitet. Siden starten for over 400 år siden har kvalitet og design kjennetegnet selskapet og i sortimentet finner du alt fra lysestaken Liljan til flaskeåpnere i sølv og messing.
Skultuna
Skultuna
Finns i lager
Kategori
Varumärke

    B

  • E

Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
84 produkter
40 av 84 produkter

Skultuna lysestaker

Skultuna har en mengde forskjellige lysestaker. Den mest kjente og populære er kanskje lysestaken Liljan som finnes i messing og sølv, men også lysestaken Rose, skytsengel, kontorlysestaken, adventslysestaken og andre lyslykter og lysholdere. Hvilken er din favoritt?

Skultuna Kin

Det er en rekke populære serier fra det svenske varemerket. Skultuna Kin er en av dem og der finner du blant annet de populære lyslyktene Kin.

Skultuna Bernadotte

Visste du at vår alles designprins Sigvard Bernadotte har designet flere nøkkelprodukter for Skultuna? Men han er ikke den eneste i Bernadotte-slekten som har gjort det. Prins Carl Philip Bernadotte har sammen med kompanjongen Oscar Kylberg designet blant annet lysestaken Infinity og BK FLWR.
Siden selskapet ble grunnlagt i 1607 har Skultuna vært Kongelig Hoffleverandør og fikk på 1980-tallet en ny oppsving da Sigvard Bernadotte, født prins og på sin tid kjent illustratør og designer, begynte å tegne for Skultuna. Sigvard Bernadotte skapte mange fantastiske objekt, blant annet de klassiske salt- og pepperstrøerne i messing og sølv.

Historie

På begynnelsen av 1600-tallet sto Sverige i stor gjeld til Hansan. For å forsøke å få bukt med gjelden valgte Karl IX blant annet å starte opp et innenlandsk messingverk for å kunne eksportere og dermed på sikt styrke kronen. Karl IX sendte ut noen av sine lakeier med oppdrag i å finne et passelig sted å sette opp dette nye messingverket. De kom frem til at Skultuna var en passelig plass ettersom Svartån som renner gjennom Västerås kunne stå for vannkraften, nærliggende mark kunne stå for kull og tømmer og det var ikke alt for langt fra Falu kobbergruve, der man fikk råmaterialet fra.

Håndverk og tradisjon

Ved grunnleggingen i 1607, ble de første støpemesterne vervet til Sverige fra Holland og Tyskland og tok med seg all kunnskapen om produksjon av ulike messingobjekt som fortsatt brukes i dag. Støpemesterne anså designet som en del av håndverket og bidro til å utforme lysekroner og kandelabre, og det har siden den gang blitt en del av tradisjonen. Skultunas Messingbruk ligger fortsatt på samme sted som fra starten for over 400 år siden og den eldste lysekronen man kjenne rtil i dag finnes i Vårfru-kirken i Enköping og er stemplet fra år 1619.

Skultuna i dag

På tross av at verket har brent ned ikke mindre enn tre ganger og til og med blitt tatt av vårflommen en gang, så ligger det fortsatt på samme sted som det ble satt opp for 400 år siden. Skultunas ulike design finner man i dag i mange større varehus rundt om i verden og de stiller regelmessig ut sine kreasjoner på internasjonale designmesser og henter hjem priser for deres vakre skapelser på de internasjonale arenaene. I dag samarbeider de med noen av de fremste internasjonale designerne som for eksempel Monica Förster, Luca Nichetto, Lara Bohinc og Gam Fratesi. I dag er fabrikken et av de mest populære turistmålene i Sverige der man kan besøke museet, ta seg en handletur i fabrikkbutikken eller en kaffe i kafeen deres.