Vilkår

Vedlikeholdstips - Ta vare på og forleng levetiden til tingene dine

Av | 18 mai 2021

For å oppnå lengst mulig holdbarhet på produktene dine er det en grundleggene regel: Invester i kvalitet og ikke kjøp bruk og kast produkter som du må bytte ut etter bare et par år. Det gagner verken deg eller miløet. Om du velger gode produkter med lang holdbarhet, kan du med riktig pleie sørge for at du ikke trenger å bytte dem på mange år fremover - kansje du aldri må erstatte dem i det hele tatt!

Her har vi samlet noen praktiske råd og smarte triks som forlenger holdbarheten til noen av husholdingens vanligste produkter.

Stekepanner

Det viktigste rådet vi kan gi deg for at stekepannen skal ha lengst mulig levetid, er å ikke utsette rengjøringen. Vask alltid stekepannen umiddelbart etter at den er avjkølt etter bruk (hvis du vasker den mens den er rykende varm, kan den slå seg). Tenk også på å oppbevare stekpannene med varsomhet. Hvis du hardem stablet i en skuff, kan det være lurt å bruke en pannebeskytter mellom pannene. Husk også å alltid rengjøre i henhold til pleieinstruksjonene. En god polering som fungerer på flere materialer anbefales å ha hjemme.

 

Hvordan brenner man inn en karbonstålpanne?
Det enkleste er faktiskt å brenne inn en karbonstålpanne over åpen ild, enten utendørs eller oven en gasskomfyr, men selvfølgelig fungerer det også over komfyr. Teknikken er den samme uansett hvilken varmekilde du velger, men hvis du brenner den inn over en komfyr, bør du ikke prøve å brenne inn kantene på stekepannen.
1. Pass på at stekepannen er ren og tørr, og varm den til den begynner å ryke lett. 
2. Smør et tynt lag med nøytral olje i stekepannen. Pannen blir veldig varm under prosessen, så bruk gjerne en pinsett eller ligenende for å hålde i kluten med olje.
3. Fortsett å stryke på flere lag med olje, ca 5-6 lag er vanligvis nok, i den varme stekepannen til den er helt svart. 
4. La pannen avkjøles og tørk av overflødig olje.

Kniver

En kvalitetskniv holder veldig lenge hvis du tar godt vare på den! For å gi kniven de beste forutsetningene, er det et par ting du må huske på. Først og fremst: oppbevar aldri knivene dine løst i en kjøkkenskuff. Det er både farlig og gir unødvendig slitasje på knivene. Heng dem i stedet opp på en magnetlist eller sett dem i en knivblokk. Hvis du absolutt vil ha knivene i en skuff, bør du oppbevare dem i et etui eller i en knivinnsats.

Almenne pleietips
- Vask alltid kniven din for hånd. Slipemiddelet i oppvaskmaskingen gjør knivene sløve.
- Tørk alltid av kniven umiddelbart etter rengjøring for å redusere risikoen for rust.
- Kun kutt på sjkærebrett, aldri mot kjøkkenbenken eller tallerkenen. Kniveggen skades hvis du kutter på for hardt materiale.
- Dra aldri den skarpe siden av kniven langs skjærebrettet for å skrape av de opphakkede råvarene, bruk ryggen i stedet.

Skjærbrett i tre

Et skjærbrett i solid tre kan du faktisk ha hele livet hvis du tar godt vare på det. Som vanlig er grunnregelen å ikke slurve med rengjøringen. Med tre er det ekstra viktig å ikke la skjærbrettet suge til seg unødvendig mye vann, så ikke la den ligge våt eller skyll unødvendig mye vann over den. 

Messing

Interiørdetaljer i messing er både stilige og klassiske og finnes idag i nesten alle norske hjem - det blir i det minste mer vanlig. Med riktig pleie kan produktene dine leve videre fra generasjon til generasjon og samtidig beholde den samme glansen som da du kjøpte den. Ler mer her om hvordan du enkelt og effektivt kan fjerne flekker og belegg fra lysestakene og lyktene dine!

Har vi lov til å by på en kake?

For å ge deg best mulige opplevelse på denne side, bruker vi såkalte cookies (kaker). Det er små tekstfiler som spares i datorn eller telefonen din og ger oss informasjon om hvordan du bruker siden vår. De hjelper også til å forbedre oss. Om du fortsetter in på denne siden tillater du dette.

Her kan du lese mer om cookies.