Vilkår

Skultuna

Historien bak Skultuna Messingbruk

I begynnelsen av 1600-tallet sto Sverige i stor gjeld til Hansan som den dengang regjerende kongen, Karl IX, hadde fått arve med kronen av sine forgjengere. For å forsøke å bli kvitt gjelden valgte Karl IX blant annet å starte opp et messingbruk for å kunne eksportere og dermed på sikt styrke kronen. Karl IX sendte ut noen av sine lakeier på oppdrag om å finne et passende sted å sette opp dette nye messingbruket. De kom frem til at Skultuna var et passende sted ettersom Svartån som renner gjennom Västerås kunne stå for vannkraften, omkringliggende mark kunne stå for kull og tømmer. Det var heller ikke langt fra Falu kobbergruve der man fikk råmaterialet fra. 

Ved grunnleggelsen, år 1607, ble de første støpemesterne vervet til Skultuna fra Holland og Tyskland. De tok med seg all den kunnskap om produsering av ulike messingobjekt som fortsatt brukes i dag. Støpemesterne så formgivingen som en del av håndverket, og bidro med å utforme lysekroner og kandelabre og den tradisjonen som siden har blitt en del av Skultunas tradisjon. Skultunas Messingbruk ligger fortsatt på samme sted som ved starten for over 400 år siden. Den eldste lysekronen man kjenner til i dag, finnes i Vårfru kirken i Enköping og er stemplet år 1619.

Industrien

Industrialiseringen som tok fart på 1800-tallet førte til at prosessen med fremstillingen av produktene ble forbedret og en tydelig arbeidsmåte ble utarbeidet. Carl Hjalmar Norrström som var designer på Skultuna mellom årene 1895 - 1912, var allerede på sin tid en av de mest anerkjente designerne. Carl Hjalmar Norrström gikk i bresjen for den såkalte industridesignen som vi kjenner til i dag. Han ble tildelt en gullmedalje i år 1900 på verdensutstillingen i Paris, for sin praktfulle dåpsfontene som fortsatt kan ses på Skultunas Messingbruks Museum.

Pierre Forsell var aktiv som designer på Skultuna mellom 1955 til 1986, og ettergikk Erik Fleming som designer av kokekar. Etter en stund oppdaget Pierre messingen som ga hans objekter en moderne og stram utforming. Pierre designet mange klassikere under sine drøye 30 år på Skultuna, som f.eks. Lampetten Pendel og Reflex. Hans stramme og moderne former lever videre i dag i sjelen til Skultuna, og er det vi sterkt forbinder med deres stilrene og vakre produkter.

Skultuna og Hovet

Siden grunnleggelsen år 1607 har Skultuna vært Kongelig Hoffleverandør, og fikk på 1980-tallet en ny oppsving da Sigvard Bernadotte, født prins og på sin tid kjent illustratør og designer, begynte å tegne for Skultuna. Sigvard skapte mange fantastiske objekt, blant annet de klassiske salt- og pepperkarene i messing og sølv. Sigvard er derimot ikke den eneste Bernadotte som har designet produkter for Skultuna. Prins Carl Philip Bernadotte har sammen med kompanjongen Oscar Kylberg designet blant annet lysestaker for Skultuna.

Skultuna i dag

På tross av at bruket har brent ned ikke mindre enn tre ganger, og blitt tatt av vårflommen en gang, så ligger det fortsatt på samme sted som der det ble bygd for over 400 år siden. Skultunas ulike desig finner man i dag i mange store varehus rundt om i verden. De stiller regelmessig ut sine kreasjoner på internasjonale designmesser og tar hjem priser for deres vakre objekter på de internasjonale arenaene. Skultuna samarbeider i dag med noen av de største internasjonale designerne som f.eks. Monica Förster, Luca Nichetto, Lara Bohinc og GamFratesi. I dag er Skultunas fabrikk et av de mest populære turistmålene i Sverige. Der kan man besøke deres museum, ta seg en shoppingtur i fabrikkbutikken eller ta en kaffe på caféen deres. 
Skultuna | Lysestaker, vaser & innredning Skultuna | Lysestaker, vaser & innredning

Har vi lov til å by på en kake?

For å ge deg best mulige opplevelse på denne side, bruker vi såkalte cookies (kaker). Det er små tekstfiler som spares i datorn eller telefonen din og ger oss informasjon om hvordan du bruker siden vår. De hjelper også til å forbedre oss. Om du fortsetter in på denne siden tillater du dette.

Her kan du lese mer om cookies.