
FremgangsmåteSmuldre gjæren i en stor bolle, for eksempel i den som tilhører en kjøkkenmaskin.Hell over en liten del av det lunkne vannet og rør til gjæren har løst seg opp.Tilsett salt, smeltet smør eller margarin og bland sammen med resten av vannet. Når væsken er fingervarm, hell den over i gjærblandingen.Rør inn rugsikt og deretter hvetemel, litt etter litt, til du får en smidig deig.La kjøkkenmaskinen elte deigen til den er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel ved behov.La deigen heve tildekket i 30–40 minutter.Hvelv deigen ut på et melet bakebord og kna den lett. Del deigen i flere biter og form runde boller til hodet, ørene, labbene, halen og resten av kroppen.Plasser delene på et bakepapirkledd stekebrett og trykk dem forsiktig sammen slik at de fester seg til hverandre. Trykk inn rosiner som øyne og nese.La brødet etterheve i ytterligere 30 minutter under kjøkkenhåndkle.Sett ovnen på 225°C.Pensle kaninen med sammenvispet eggeplomme. Dryss over valmuefrø for ekstra tekstur og dekor.Stek midt i ovnen i ca. 20 minutter, til brødet har fått en fin gyllen farge.
Kanin-brytebrød

Oppskrift av Dragana Perkovic
Ingredienser
7 dl rugsikt
4 dl hvetemel
5 dl lunket vann
50 g gjær
125 g smør eller margarin
Litt salt
1 eggeplomme til pensling
Valmuefrø til garnering
Rosiner til øyne og nese
Fremgangsmåte
- Smuldre gjæren i en stor bolle, for eksempel i den som tilhører en kjøkkenmaskin.
- Hell over en liten del av det lunkne vannet og rør til gjæren har løst seg opp.
- Tilsett salt, smeltet smør eller margarin og bland sammen med resten av vannet. Når væsken er fingervarm, hell den over i gjærblandingen.
- Rør inn rugsikt og deretter hvetemel, litt etter litt, til du får en smidig deig.
- La kjøkkenmaskinen elte deigen til den er smidig og slipper kantene. Tilsett mer mel ved behov.
- La deigen heve tildekket i 30–40 minutter.
- Hvelv deigen ut på et melet bakebord og kna den lett. Del deigen i flere biter og form runde boller til hodet, ørene, labbene, halen og resten av kroppen.
- Plasser delene på et bakepapirkledd stekebrett og trykk dem forsiktig sammen slik at de fester seg til hverandre. Trykk inn rosiner som øyne og nese.
- La brødet etterheve i ytterligere 30 minutter under kjøkkenhåndkle.
- Sett ovnen på 225°C.
- Pensle kaninen med sammenvispet eggeplomme. Dryss over valmuefrø for ekstra tekstur og dekor.
- Stek midt i ovnen i ca. 20 minutter, til brødet har fått en fin gyllen farge.