/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Cervera 35 år - et designretrospektiv

Cervera 35 år - et designretrospektiv
Cervera 35 år - et designretrospektiv
Et godt konsept holder i lengden. Helt siden starten i 1987 har Cerveras mål vært å være din destinasjon for kvalitetsprodukter innen matglede, dekorasjon og fest. Vi er veldig stolte av at den tanken har fungert såpass bra at vi nå kan feire hele 35 år. Velkommen til en langvarig 35-årsfest! Men hva har egentlig skjedd de siste 35 årene designmessig? La oss ta en tur down the memory lane!

80-tallet

Når Cervera bare var barnet, blomstret en veldig interessant tid i designhistorien. Det sprudlende og sprakende 80-tallet med sitt permanent hår, grorud-palmer og spandexdrakter - alt annet enn det dystre 70-tallet bare noen år før. I tillegg til at verdens første data for privatpersoner, CD-platen og faksmaskinen ble lansert, var punken den dominerende inspirasjonskilden når det kom til mote, grafikk og kultur. En av dette tiårets viktigste trendsetterne var designkollektivet Memphis, som besto av en rekke internasjonale arkitekter, møbel-, tekstil- og keramikkdesignere. De utgikk fra postmodernismen og blandet klassisk arkitektur og det beste fra 1950-tallets kitsch med dristige og sjokkerende fargevalg, der myke pasteller ble blandet med neon og sterke aksentfarger. Småsprø og for øyet nesten blinkende mønster var normen på 80-tallet. Materialer ble også blandet vilt. I ett og samme rom var man ikke fremmed for å se både skinn, stål, glass, betong, ull, plexiglass, bouchlé og plast. Produktenes utseende var viktigere enn funksjon og praktisk bruk - tvert i mot sammenlignet med i dag kan man si!

90-tallet

Hvis 80-tallet kunne beskrives som “more is more” var 90-tallet rake motsetningen. Less is more! I løpet av dette tiåret skjedde en stor fornyelse av designet, hovedsakelig i kjølvannet av lavkonjunkturen som fant sted i store deler av verden. Vi levde sparsommelig, noe som ble starten for minimalismen. Sjokkerende utforming ble et minne blott og italiensk møbeldesign seiler i stedet opp på radaren, men oppdateres og får et slankere utseende. Christopher Dressers ikoniske sukkerskål i sølv med de klassiske tre benene fra Alessi, som ble designet for første gang i 1885, ble reprodusert - men nå billigere i plast og i klare farger. Masseproduksjonen av billige møbler, kopier av dyre designforgjengere, tar fart samtidig som revolusjonert datadesign gjør skapelsesprosesser enklere innen industridesign. Et servise som på en utmerket måte symboliserer 90-tallets minimalistiske stil er Orrefors Nobel, designet av Karin Björnquist, som fikk oppdraget å lage et nytt servise til Nobelmiddagen i 1991. Derav navnet.

2000-tallet og i dag

1900-tallet kjennetegnes av store skift på tvers av tiårene, med alt fra Art Deco, det dypbrune 70-tallet til å deretter avsluttes med et avskallet århundreslutt. 00-tallet preges fortsatt av minimalismen og etter 11.september angrepene så man tydelig hvordan designbildet ble mer diskret og lavmælt. Fra 10-tallet og frem til i dag har det i stedet blitt vekket en stor interesse for å se tilbake i historien og gjenoppleve og plukke det aller beste fra det begivenhetsrike århundret som har vært. Ikke sjelden er det snakk om hvordan vi har latt oss påvirke av designet fra midten av århundret, eller leter med lupe etter vintagemøbler og interiørdetaljer fra denne tiden - der vi elsker teak, grafiske mønster fra det glade 20-tallet, harmoniske trykk fra 60- og 70-tallet og spennende materialvalg fra 80-tallet. Eller kanskje til og med alt dette i en miks av nedstrippet minimalistisk design fra 90- og 00-tallet. Typisk for vår tid er at interessen for gjenbruk, second hand og sirkularitet mer enn noen gang har gjennomsyret bevisstheten vår rundt hvordan vi innreder og lever på.
Hvordan trendene i fremtiden blir gjenstår å se. Men i en tid der vi stadig lever med designarven vår og stadig interesserer oss for kvalitet, bærekraft og bevissthet - og den tekniske utviklingen som konstant går fremover - er designfremtiden unektelig ekstremt spennende!