/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Spisepinner

Spisepinner eller chopsticks? Hos oss på Cervera finner du spisepinner i god kvalitet. Alt fra enklere spisepinner i plast til mer eksklusive av rustfritt stål og porselen.
Spisepinner
Spisepinner
Finns i lager
Varumärke

    A

  • B

Kategori
Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
28 produkter
28 av 28 produkter

Spisepinner eller Chopsticks?

Å spise med pinner har blitt mer og mer vanlig i Norge de siste årene, mye takket være at sushi har blitt såpass populært. Hvis man ikke er vant med å spise med chopsticks kan det være litt vanskelig å komme i gang. Her kommer derfor en guide til hvordan du kan tenke når du bruker spisepinner.

En liten guide til spisepinner

Spisepinner eller chopsticks er pinner som først og fremst brukes i Øst-Asia til å spise med. Pinnene er oftest laget i tre og man holder dem i samme hånd når man spiser for å plukke opp for eksempel ris, nudler eller grønnsaker.
Her kommer noen tips og triks (og noen no-no’s!) for å mestre spisepinnene. Å få inn teknikken med pinner kan være litt vanskelig i starten - men fortvil ikke! Det pleier bare å ta et par forsøk før man har fått inn teknikken. Et fin måte å øve på er å forsøke og løfte forskjellige småting med pinnene.

Spise med pinner - Gjør dette:

  • Hold den underste pinnen stille. Den skal ligge nederst på tommelen og lenes på toppen av ringfingeren.
  • Den øverste pinnen legger du mellom tommelen og pekefingeren. Nesten på samme måte som du holder en penn.
  • Når du spiser beveger du den øverste pinnen opp og ned med hjelp av pekefingeren og plukker på den måten opp maten du skal spise.

Noen japanske etikettetips

  • Vent til verten har plukket opp sine pinner for å begynne å spise, før du selv begynner.
  • Bruk pinnene parvis, ikke en og en.
  • Å slikke på spisepinnene kan sammenlignes med å slikke på kniven. Unngå derfor dette.
  • Ikke stikk spisepinnene ned i maten. I Japan forbindes spisepinner som plasseres på denne måten med en hyllest seremoni for de avdøde.
  • Å fikle med pinnene når det er på tide og begynne å spise kan ses på som et tegn på grådighet.
  • Ikke før pinnene sammen i hånden. Det kan betraktes som uhøflig.
  • Ikke rør rundt i maten mer enn nødvendig. De øvrige rundt bordet kan tolke denne manøveren som at dere leker med maten.
  • Bruk hendene for å flytte på matretter, aldri pinnene.
  • Gestikulerer du mye når du prater, tenk på å ikke vifte med pinnene i luften.

Spisepinnenes historie

Spisepinnenes historie går så langt tilbake som 5000 år og de antas å ha kinesisk opprinnelse. Den store kinesiske filosofen Konfucius er man imidlertid sikker på at hadde en stor del i at det ble såpass utbredt å spise med pinner. Han mente at kniver burde etterlates på slakteriet og på kjøkkenet der de hører hjemme - en sivilisert person spiser med pinner.

Forskjellige spisepinner i forskjellige land

Spisepinnene skiller seg noe fra land til land i design og materiale. Her er en liten guide til noen ulike lands spisepinner.
  • Kinesiske spisepinner er lengre enn de andre pinnene og har en lengde på ca 25 cm. Kinesiske spisepinner produseres i de fleste materialer.
  • Japanske spisepinner er korte og spisse. De er tradisjonelt laget av tre eller bambus og er laserte.
  • Koreanske spisepinner er mellomlange og har en smal, rektangulær form. De er ofte laget av metall, historisk sett av bronse og sølv. Mange koreanske spisepinner er dekorerte.
  • Vietnamesiske spisepinner ligner de kinesiske spisepinnene i designet i det at de er lange og butte.