Vilkår

Sous vide

Av | 18 mai 2021

Sous - hva for noe?

Å tilberede råvarer sous vide er kort sagt å tilberede råvarer i nøyaktig den temperaturen du ønsker. Ved å kontrolle temperaturen blir fisken alltid saftig, biffen alltid medium og egget akkurat slik du vil ha det. 

Det franske uttrykket betyr "under vakuum" og går i korthet ut på at du:

  • Vakuumforpakker råvaren din
  • Senker vakuumposen ned i et vannbad
  • Tilbereder maten til nøyaktig ønsket temperatur

For å kontrollere temperaturen er den enkleste måten å bruke en sirkulator, som du kan bruke i en vanlig kasserolle av større størrelse. Den opprettholder temperaturen med bare en feilmargin på 0,1 grader og gjør det nesten umulig å mislykkes. I motsetning til gammel tro er ikke teknikken bare for noe profesjonelle kjøkken!

Tips til råvarer

Storfekjøtt
Med sous vide-teknikken kan du enkelt lage det perfekte kjøttstykket! Den lange tilberedningstiden gjør kjøttet mørt, og du kan tilberede det til nøyaktig den temperaturen du ønsker. Du trenger ikke å legge ut kjøttet for å få det romteperert før du tilbereder det, tvert imot, det er bedre hvis det kommer kaldt fra kjøleskapet - da minimerer du risikoen for at bakterier kommer med i vakuumposen.

Svinekjøtt
Magert svinekjøtt kan lett bli tørt i stekepannen, men med sous vide-teknikken får du et mørt og saftig resultat hver gang. Legg gjerne kjøttet i saltlake før tilberedning og stek det raskt etterpå. 

Visste du at du til og med kan lage julskinke sous vide? Det tar imidlertid litt tid: 20-24 timer i et 65-graders bad.

Kylling
Aldri mer tørr kylling! Når du lager kylling sous vide, trekker ikke kjøttet seg sammen like raskt og hålder seg saftigere. Legg gjerne kylligen i saltlage før tilberedning for best resultat. 

Fisk
For sous vid passer en litt mer "kjøttfull" fisk best, som laks eller torsk. Det sies at en perlemorsfarget kjerne er å foretrekke for hvit fisk - men test deg fram til det du selv liker!

Grønnsaker
Grønnsaker er perfekt å lage sous vide. Når du koker grønnsaker, forsvinner en del av smaken i det kokende vannet. Når du lager dem sous vide, konsentreres i stedet smakene i råvaren.

Egg
Med en sirkulator kan du lage restaurantklassiskeren 63-graders egg hjemme på kjøkkenet. Eller 64-graders egg. Eller 65-graders egg. Eller 66-graders egg. Det perfekte egget hvet gang rett og slett!

Oppsumert kan man si at de alle fleste råvarer kan tilberedes sous vide. I tillegg til det vi listet opp ovenfor, fungerer også andre proteiner som lam eller and. Du kan til og med tilberede sauser og desserter med teknikken!

Tid- og temperaturtabell - Sous vide

Har vi lov til å by på en kake?

For å ge deg best mulige opplevelse på denne side, bruker vi såkalte cookies (kaker). Det er små tekstfiler som spares i datorn eller telefonen din og ger oss informasjon om hvordan du bruker siden vår. De hjelper også til å forbedre oss. Om du fortsetter in på denne siden tillater du dette.

Her kan du lese mer om cookies.