Vilkår

Porselensskole

Av | 06 oktober 2021

Vi kommer i kontakt med ulike former av porselen hver dag. Det kan være alt fra koppen vi bruker til morgenkaffen, suppeskålen vi spiser lunsj av eller finserviset vi finner fram til helgens festligheter. Ordet porselen viser egentlig til flere ulike typer materialer, men alle består av kaolin, feltspat og kvarts. Ved å blande de ulike bestanddelene på forskjellige måter kan man skape materialer med ulike egenskaper og utseende. Porselenet stammer opprinnelig fra Kina (porselen heter til og med «china»  på engelsk) der man har skapt porselen i ulike former i over 10 000 år.

Her finner du fakta om noen av de vanligste typene porselen! 

Husmortriks og råd om stell

Akkurat som med alle forbruksvarer må man ta godt vare på porselenet for at det skal holde lenge. Her finner du noen gode tips som forlenger levetiden på porselenet ditt:

- Tenk på å skylle av porselenet umiddelbart etter måltidet da matrester som blir sittende igjen på porselenet kan misfarge sart dekor. Det er ekstra viktig når du har spist mat med sterke syrer som for eksempel eple og sitron.

- Har du fått fastbrent mat på dine ildfaste former kan du ta det bort ved å bløtlegge dem i vann blandet med litt oppvaskmiddel. Etter cirka 30 minutter kan du vaske bort restene. Aldri bruk skuremiddel, stålull eller lignende da det ødelegger glasuren og godset kan bli slitt og matt.

- Om du får svarte streker på tallerkenene dine, er det som oftest metall fra rustfritt stål, altså fra bestikket. Disse kan i mange tilfeller pusses bort med universalmiddel som Jif eller rengjøringsmiddel for keramikkfliser. Bruk alltid skyllemiddel eller glansemiddel om du vasker opp med oppvaskmaskin, for da blir porselenet mindre følsomt for metallmerker.

- Fjern belegg etter for eksempel kaffe eller te ved å blande 2-3 spiseskjeer sitronsyre med oppvaksmaskinmiddelet. Er belegget hardere kan du blande oppvaskmaskinmiddel og blekemiddel i varmt vann (1/2 desiliter pulver per liter vann). Hell løsningen i stentøyet og la det stå et par timer, vask av og skyll nøye.

- Ikke prøv å skyve tallerkenene over hverandre når du setter dem på plass i kjøkkenskapet – det er den absolutt største årsaken til riper i glasuren!

- Aldri varm porselenet ditt i mikrobølgeovn om det er dekorert med en form for metall. Metallet kan reagere med å sprake og gnistre.

Har vi lov til å by på en kake?

For å ge deg best mulige opplevelse på denne side, bruker vi såkalte cookies (kaker). Det er små tekstfiler som spares i datorn eller telefonen din og ger oss informasjon om hvordan du bruker siden vår. De hjelper også til å forbedre oss. Om du fortsetter in på denne siden tillater du dette.

Her kan du lese mer om cookies.